Zdravje > Aktualno
11651 ogledov

Novo odkritje: To se skriva za rakom debelega črevesa

Medtem ko je povezava med holesterolom in rakom debelega črevesja dobro raziskana, nihče do sedaj ni pojasnil mehanizmov, ki se skrivajo za tem.

Znanstveniki so ugotovili, da povečanje ravni holesterola spodbudi črevesne matične celice, da se začno hitreje nenadzorovano deliti, kar omogoča nastanek raka na debelem črevesu.

Onkologija Zdravje S hrano, ki povzroča vnetja, precej večja verjetnost za razvoj tega raka

Novo spoznanje in razumevanje dogajanja na celičnem in molekularnem nivoju, s katerim so odkrili mehanizem, ki se skriva v ozadju, bi lahko bistveno pomagalo pri zdravljenju raka debelega črevesa, sporočajo strokovnjaki.

Rezultate raziskave, ki jo povzema portal Science Daily, so znanstveniki na Medicinski šoli Univerze v Kaliforniji (UCLA) objavili v strokovni reviji Cell Stem Cell.

Mehanizmi, ki se skrivajo za tem

"Zelo smo bili navdušeni ob ugotovitvi, da holesterol vpliva na rast matičnih celic v črevesju, kar posledično pospešuje nastanek tumorja za več kot 100-krat, " je dejal Peter Tontonoz,  profesor patologije in laboratorijska medicine, ki je sodeloval v raziskavi: "Medtem ko je povezava med holesterolom in rakom debelega črevesja dobro raziskana, nihče do sedaj ni pojasnil mehanizmov, ki se skrivajo za tem"

Raziskava je potekala na miših. Prvi skupini laboratorijskih mišk so delež holesterola v črevesnih izvornih celicah povečali z dodajanjem nezdravih maščob v prehrano.

Drugi skupini so znanstveniki spremenili gen, ki uravnava fosfolipide, prave maščobe, ki obdajajo celično steno in na takšen način spodbudili celice, da same proizvedejo več holesterola.

Hiperholesterolemija | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker so se pri obeh skupinah živalih ravni holesterola povečale, so se njihove celice delile hitreje, kar je vplivalo na tkivo, ki prekriva prebavni sistem. Te spremembe so znatno povečale hitrost nastanka raka na črevesju. 

Ekipa UCLA bo raziskala, ali imajo odkrite molekularne poti podobno vlogo pri pospeševanju rasti drugih oblik raka, kar bi lahko zelo pripomoglo k odkrivanju novih zdravil.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice