Zdravje > Prehrana
9622 ogledov

S hrano, ki povzroča vnetja, precej večja verjetnost za razvoj tega raka

To je pokazala najnovejša ameriška raziskava.

Pri ljudeh, ki pojedo veliko živil, povezanih s kroničnim vnetjem telesa, na primer rdečega mesa in rafiniranih žit, obstaja 32 odstotkov večja verjetnost za razvoj kolorektalnega raka oziroma raka na črevesju v primerjavi s tistimi, ki se poskušajo izogniti takšni hrani, je pokazala najnovejša ameriška raziskava.  

Raziskovalci, ki so o svojih izsledkih poročali v strokovni publikaciji o onkologiji Jama, so kar dve desetletji preučevali prehrambene navade ljudi in diagnoze raka pri 74.246 ženskah in 46.804 moških -  vsi so bili zaposleni  v zdravstveni negi.

Trombozitoza Zdravje Odkrili novega pokazatelja raka

Anketirance so razdelili po skupinah, glede na način njihovega prehranjevanja oziroma odnosa do teh nezdravih živil. "Živila, povezana z višjo stopnjo kroničnih vnetij, spodbujajo črevesje k proizvodnji trajnih molekul, posrednikov, ki lahko prispevajo k razvoju raka,"  je dejal vodja študije Fred Tabung, znanstvenik z Univerze Harvard. 

"

rdeče meso, beljakovine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prehrana, ki spodbuja vnetje vsebuje velik delež rdečega in predelanega mesa, drobovine, obdelanih zrn in sladkih pijač. Takšna hrana ponavadi vsebuje manj čaja, kave, temno rumene zelenjave in zelene listnate zelenjave," je dejal Tabung.

Pri moških, ki se prehranjujejo na tak način, so dokazali  44 odstotkov večjo verjetnost za razvoj kolorektalnega raka v primerjavi z moškimi, ki so jedli živila, pri katerih je manjša verjetnost za razvoj vnetnih sprememb, ki povzročajo raka. Pri ženskah, ki se prehranjujejo na tak način, je 22 odstotkov večja možnost za razvoj raka debelega črevesa.

Drugi dejavniki

Nekateri izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za raka na debelemu črevesu so pojavnost istega raka pri drugih članih v družini, prisotnost polipov in izogibanje rednim pregledom, so pokazale predhodne študije, ki so manjše tveganje za nastanek raka debelega črevesa povezale še s primerno telesno težo in uživanjem aspirina. 

Svit Zdravje Tega vabila nikakor ne zavrzite

Zahodna hrana povzroča raka 

Slabost raziskave je v tem, da je temeljila na vprašanih in vsi si niso mogli natančno zapomniti, kaj so jedli in pili. Vendar je študija kljub temu dokazala, da tipična zahodna prehrana polna živil, ki spodbujajo vnetje, na primer mesa in refiniranih žit in ne vsebuje  dovolj sedja in zelenjave, kar hitro privede do zdravstvenih težav, je za Reuters dodala Ursula Schwab, strokovnjakinja za prehrano z Univerze  v Kuopioju, ki sicer ni bila vključena v raziskavo: "Ta študija potrjuje predhodne dokaze, da je prehrana, ki spodbuja vnetje, povezana z več vrst bolezni, vključno z rakom, sladkorno boleznijo tipa 2 in srčno-žilne boleznimi," pravi Schwabova. 

Meso Rdeče meso Zdravje Povzroča raka na debelem črevesu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice