Zdravje > Aktualno
17608 ogledov

Obolevanje za rakom, ki je pokončal tudi znanega igralca, se je podvojilo

Lisa Niemi Patrick Swayze FameFlynet
V zadnjih desetih letih se je število na novo obolelih podvojilo.

Rak trebušne slinavke, ki je bil usoden tudi tudi za znanega igralca Patricka Swayzeja, je bolezen z neznačilnimi bolezenskimi znaki, zbolevanje za njim pa v Evropi narašča. V zadnjih desetih letih se je število na novo obolelih podvojilo. S to diagnozo v Evropi živi 100 tisoč bolnikov, v Sloveniji okoli 400.

Swayze še vedno kadi Magazin Igra se z življenjem

Po podatkih registra raka v Sloveniji je leta 2013 zbolelo 350 ljudi, ocenjujejo, da je leta 2016  zbolelo 407 ljudi, 221 moških in 186 žensk.

Zaradi neznačilnih znakov je bolezen pogosto prepozno odkrita: "Ko je rak že v napredovalem stanju, operativni poseg ni več mogoč in s tem se močno zmanjša tudi možnost preživetja. Medtem ko pri drugih rakih opažamo večanje odstotka petletnega preživetja, ostaja ta pri raku trebušne slinavke enak že nekaj desetletij, kljub uvajanju novih zdravil in novih metod zdravljenja, kot je imunoterapija," pojasnjujejo na Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, kjer se zavzemajo za ozaveščanje o bolezni. Kot navajajo, jih ob letošnjem svetovnem dnevu vodi geslo "Z novim upanjem proti raku trebušne slinavke."

Ljubljanski grad obarvan v vijolično

Po vsem svetu se bodo danes odvijali številni "vijolični dogodki", posvečeni raku trebušne slinavke. V vijolično svetlobo se bodo ovila številna evropska mesta, med drugim tudi naš Ljubljanski grad: "Namen je ozavestiti tako vladne predstavnike, ki so odgovorni za financiranje kot znanstvenike, ki naj bi pospešili ustrezne raziskave, in farmacevtske družbe za iskanje novih učinkovitih zdravil. In ne nazadnje ozaveščamo najširšo javnost, da bi z zdravim življenjskim slogom skrbeli za svoje zdravje in da ne bi spregledali simptomov, značilnih za tega raka,"

Na Onkološkem inštitutu pojasnjujejo, da je rak trebušne slinavke eden od rakov z najslabšo prognozo, saj je samo petina bolnikov ob postavitvi diagnoze primerna za kirurško zdravljenje, pri tretjini je bolezen področno napredovala, pri polovici pa že razširjena. 

Nevarnostni dejavniki za nastanek raka trebušne slinavke so poleg starosti tudi kajenje, prehrana, bogata z mesom in živalskimi maščobami, sladkorna bolezen, kronična vnetja trebušne slinavke, izpostavitev določenim kemikalijam ter v 5-10  % dedni dejavniki. 

Znaki bolezni

Pri raku trebušne slinavke se običajno sprva pojavijo tihi simptomi, ki so neznačilni. Pogosto je prvi simptom zaporna zlatenica, ki je posledica vraščanja raka glave trebušne slinavke v skupni pankreatični vod.

Diagnoza bolezni

V diagnostiki raka trebušne slinavke so osnovne slikovne preiskave UZ ali CT trebuha in endoskopski UZ za opredelitev natančne področne razširjenosti bolezni. S posebno rentgensko metodo (endoskopska retrogradna pankreatografija) vstavijo opornico v primeru zaporne zlatenice. 

"Če je bolnik primeren za operativno zdravljenje, je osnova zdravljenja kirurški poseg, ki mu sledi dopolnilno kemoterapevtsko zdravljenje, ne glede na to, ali tumor odstranimo v celoti ali ne. Metastatsko bolezen zdravimo s kemoterapijo, v določenih primerih tudi z dodatkom tarčnega zdravila," pojasnjujejo na Onkološkem inštitutu. 

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 10:58 16.november 2017.

    Preveč kemikalij v hrani, vodi, pijači in zraku..

Sorodne novice