Poklukarjevo sporočilo prebolevnikom

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Minister za zdravje tokrat nagovarja tudi tiste, ki so bolezen covid-19 preboleli.
Oglej si celoten članek

Minister za zdravje Janez Poklukar z obiski cepilnih centrov po Sloveniji aktivno poziva k cepljenju proti covidu-19. Nagovarja pa tudi vse, ki so preboleli akutno okužbo z novim koronavirusom, da pristopijo k cepljenju, da bomo kot družba ustrezno zaščiteni še pred jesenjo, je ministrstvo zapisalo na Twitterju.

Po ministrovih navedbah stopnja hospitalizacije zaradi covida-19 znaša v splošni populaciji 7,3 odstotka, pri starejših od 80 let pa je štirikrat večja in je približno 28-odstotna. "To je pomemben podatek, ko iščemo koristi cepljenja," je poudaril Poklukar.

Na ministrstvu na cepljenje vabijo tudi prebolevnike. V Sloveniji so od 20. novembra lani s PCR testi potrdili 180.000 okužb z novim koronavirusom. Od tega se je 35.000 prebolevnikov cepilo z enim odmerkom cepiva, 27.000 pa z dvema. To pomeni, da se približno 118.000 prebolevnikov še ni cepilo niti z enim odmerkom, so zapisali na Twitterju.

Ob tem svetujejo, da se za odgovore na pomisleke obrnete na osebne zdravnike in strokovne službe. Zgolj z visoko precepljenostjo bomo lahko obvladovali virus, so poudarili.

Poklukar je ob današnjem obisku cepilnega centra na Koroškem spomnil, da je v Sloveniji cepljenih več kot 900.000 prebivalcev. To po njegovih besedah pomeni 51-odstotno precepljenost polnoletnih prebivalcev.

Ko je po cepljenju vzpostavljena zaščita, v naslednjih devetih mesecih v primeru stika cepljene osebe z osebo s covidom-19 ni potrebna niti karantena niti ni potrebno testiranje, razen če se pri osebi pojavijo znaki bolezni, so v tvitu pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Covid-19 Poklukar: "Nisem se cepil, ker sem minister, ampak ..." Covid-19 To za oktober napoveduje "Profesor Lockdown"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 16:02 29. Julij 2021.

    nimaš pogojev da se cepim ,kakor mi bo usojeno tako bom umrl

  • 09:58 29. Julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno …

  • 13:17 28. Julij 2021.

    Naj se še tako trudi prepričevati,mene ni in ne ne bo prepričal.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.