Pomembno: Daje nam energijo za zagon tako telesne kot miselne aktivnosti

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"Jutro je najlepši del dneva in zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu."
Oglej si celoten članek

Danes obeležujemo dan slovenske hrane, na ta dan otroci tradicionalno zajtrkujejo slovenski zajtrk. Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kaže, da se veča delež odraslih, ki redno zajtrkujejo. Tudi na ministrstvu za zdravje opozarjajo na pomen zajtrka, ki da energijo ob začetku dneva, pomembno pa vpliva tudi na zdravljenje.

Otroci v vrtcih in šolah letos že devetič obedujejo živila iz lokalnega okolja. Letošnji zajtrk poteka pod geslom Hvala za naš super zajtrk!

Raziskava CINDI 2016, ki jo izvaja NIJZ, kaže da se je delež odraslih, ki redno zajtrkujejo, dvignil iz 58 odstotkov (leto 2001) na 62 odstotkov (leto 2016). Zmanjšal pa se je delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju še vedno vsak drugi odrasli prehranjuje pretežno nezdravo in z manj zdravju koristnimi živili, piše na spletni strani NIJZ.

Zdrava prehrana? Pri nas: Še posebej problematični jogurtovi napitki, pijače in žita za zajtrk

Raziskava NIJZ

Spodbudnejše rezultate kaže tudi zadnja raziskava o vedenju otrok in mladostnikov (HBSC, 2018), saj vse več otrok redno zajtrkuje, uživa sadje in zelenjavo ter popije vse manj sladkanih pijač. Z bolj redno telesno dejavnostjo pa se izboljšuje tudi situacija obvladovanja debelosti med otroci, kažejo podatki NIJZ.

Ob današnjem dnevu je na pomen zdrave in lokalne hrane opozoril tudi minister za zdravje Aleš Šabeder. Obiskal je najtežje bolne otroke na pediatrični kliniki v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru in z njimi pojedel zajtrk. Spomnil je, da je slovenski zajtrk pomemben del zdravega prehranjevanja in tudi del terapije za težko bolne otroke.

Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn pa je dejal, da je "jutro najlepši del dneva in zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu."

Ob tem na ministrstvu za zdravje opozarjajo na pomembnost uživanja zajtrka kot prvega obroka, ki da energijo za zagon tako telesne kot miselne aktivnosti. Predvsem pa je za bolnega otroka pomembno, da je v času bolezni primerno prehranjen in hidriran, piše na spletni strani ministrstva.

"Z obeleževanjem tradicionalnega slovenskega zajtrka želimo krepiti dobro navado rednega zajtrkovanja doma, v vrtcih, šolah in drugod. Razvoj in ohranjanje zdravih navad gibanja in prehranjevanja je rdeča nit nacionalnega programa Dober tek Slovenija, zdravo uživaj&več gibaj," so še zapisali.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.