Zdravje > Prehrana
150 ogledov

Pomembno: Daje nam energijo za zagon tako telesne kot miselne aktivnosti

otroci pri zajtrku Saša Despot
"Jutro je najlepši del dneva in zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu."

Danes obeležujemo dan slovenske hrane, na ta dan otroci tradicionalno zajtrkujejo slovenski zajtrk. Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kaže, da se veča delež odraslih, ki redno zajtrkujejo. Tudi na ministrstvu za zdravje opozarjajo na pomen zajtrka, ki da energijo ob začetku dneva, pomembno pa vpliva tudi na zdravljenje.

Otroci v vrtcih in šolah letos že devetič obedujejo živila iz lokalnega okolja. Letošnji zajtrk poteka pod geslom Hvala za naš super zajtrk!

Raziskava CINDI 2016, ki jo izvaja NIJZ, kaže da se je delež odraslih, ki redno zajtrkujejo, dvignil iz 58 odstotkov (leto 2001) na 62 odstotkov (leto 2016). Zmanjšal pa se je delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju še vedno vsak drugi odrasli prehranjuje pretežno nezdravo in z manj zdravju koristnimi živili, piše na spletni strani NIJZ.

mlecni izdelki, jogurt, jogurti, Zdrava prehrana? Zdravje Pri nas: Še posebej problematični jogurtovi napitki, pijače in žita za zajtrk

Raziskava NIJZ

Spodbudnejše rezultate kaže tudi zadnja raziskava o vedenju otrok in mladostnikov (HBSC, 2018), saj vse več otrok redno zajtrkuje, uživa sadje in zelenjavo ter popije vse manj sladkanih pijač. Z bolj redno telesno dejavnostjo pa se izboljšuje tudi situacija obvladovanja debelosti med otroci, kažejo podatki NIJZ.

Ob današnjem dnevu je na pomen zdrave in lokalne hrane opozoril tudi minister za zdravje Aleš Šabeder. Obiskal je najtežje bolne otroke na pediatrični kliniki v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru in z njimi pojedel zajtrk. Spomnil je, da je slovenski zajtrk pomemben del zdravega prehranjevanja in tudi del terapije za težko bolne otroke.

Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn pa je dejal, da je "jutro najlepši del dneva in zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu."

Ob tem na ministrstvu za zdravje opozarjajo na pomembnost uživanja zajtrka kot prvega obroka, ki da energijo za zagon tako telesne kot miselne aktivnosti. Predvsem pa je za bolnega otroka pomembno, da je v času bolezni primerno prehranjen in hidriran, piše na spletni strani ministrstva.

"Z obeleževanjem tradicionalnega slovenskega zajtrka želimo krepiti dobro navado rednega zajtrkovanja doma, v vrtcih, šolah in drugod. Razvoj in ohranjanje zdravih navad gibanja in prehranjevanja je rdeča nit nacionalnega programa Dober tek Slovenija, zdravo uživaj&več gibaj," so še zapisali.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice