Posledice epidemije: Na otroškem oddelku bolnišnice ni več postelj

Foto: Epa
Foto: Epa
Zaradi epidemije so se začele hitreje polniti postelje otroških in mladostniških psihiatričnih oddelkov. Zdaj ne morejo sprejeti niti enega otroka več
Oglej si celoten članek

Na varovanem oddelku v Ljubljani se zdravijo mladi s težko duševno motnjo, s katero ogrožajo sebe ali druge. "Ta trenutek ne moremo na psihiatrične oddelke sprejeti nobenega otroka ali pa mladostnika več," je za TV Slovenija povedala Maja Drobnič Radobuljac, predstojnica enote za intenzivno otroško in mladostniško psihiatrijo.

Pedopsihiatrični bolnišnični in nujni oddelki so v marcu prejeli za skoraj polovico več mladih v stiski. Težava je vsak dan večja. Trenutno si pomagajo z odraslimi psihiatričnimi oddelki, ki sprejmejo otroka za krajši čas.

Razlogov je več, poroča TV Slovenija. Predolge čakalne dobe pri psihologih in pedopsihiatrih, leto epidemije, zdaj pa še težave ob odprtju šol, so vplivali na porast obravnav. Oddelek z 10 posteljami naj bi na leto sprejel okoli 120 mladih. Že dve leti, odkar je odprt, letno sprejel kar 280, letos jih bo čez 300.

Pozabljeni Njihove stiske so spregledane Naši otroci Resno opozorilo: Večina teh otrok poroča o poslabšanju simptomov

Otroci doživljajo velike pritiske

"Pritiski na otroke niso bili postopni. Za otroke, ki so se vrnili v šolo in niso bili pripravljeni na ocenjevanje, je bilo to težko," je pojasnila pedopsihiatrinja. Zabeležili so velik porast motenj hranjenja, psihotičnih motenj, anksioznih motenj in depresivnosti. Težave so imeli tudi v mariborskem kliničnem centru, saj so v tem letu zaradi kadrovskih težav lahko sprejeli za petino manj mladih. Zdaj sicer delajo enako kot prej.

Še vedno pa to ni dovolj, saj bi morali na področju duševnega zdravja mladih storiti precej več.

slovenija Kar šestkrat pogosteje od vrstnikov se soočajo s težavami Covid-19 "Zaradi duševnih težav je bilo k nam napotenih celo manj otrok"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 11:27 6. April 2021.

    "Ta trenutek ne moremo na psihiatrične oddelke sprejeti nobenega otroka ali pa mladostnika več," ....,če bi sodstvo in zdravstvo pravočasno …

  • 11:24 6. April 2021.

    Da bi "obvarovali" upokojence je oblast žrtvovala mlado generacijo... sramotno.

  • 10:08 6. April 2021.

    Prav so imeli da bo epidemija vrnila človeštvo za nekaj dest let nazaj, vendar ni to covid.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.