Zdravje > Otrok
4595 ogledov

Resno opozorilo: Večina teh otrok poroča o poslabšanju simptomov

otroci maske maska covid covid-19 korona Epa
Strokovnjaki s področja duševnega zdravja mladih pozivajo k čim prejšnji vrnitvi v šole.

Člani Združenja za otroke in mladostniško psihiatrijo v času pandemije odgovorne pozivajo k zaščiti otrok in mladostnikov. Ko so zapisali, se kot strokovnjaki na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov čutijo dolžni ponovno opozoriti na izjemen davek, ki ga zaradi trenutnih razmer in ukrepov za obvladovanje epidemije plačuje ta skupina prebivalcev. Strokovnjaki predlagajo čim prejšnjo vključitev otrok in mladih v šolske in študijske procese "v živo".

"Raziskave v razvitih državah kažejo, da več kot 80 odstotkov mladih z duševnimi motnjami poroča o poslabšanju simptomov med epidemijo, še posebej samomorilnosti, skoraj 30 odstotkov pa v tem času ne more nikakor dostopati do potrebne pomoči, preostali vsaj na daljavo," so poudarili.

Janez Janša Slovenija Odpiranje šol: Janša povedal kakšne scenarije imajo na mizi

Grožnja dolgoročni uspešnosti

Opozarjajo še, da so so izkušnje iz prvega vala in takratnega šolanja na daljavo opozorile na nevarnost dodatnega razslojevanja populacije otrok in mladih - na tiste, pri katerih se šolanje bolj ali malo manj uspešno nadaljuje, ter na pomemben del tistih, pri katerih šolanje na domu pomeni grožnjo dolgoročni šolski uspešnosti, bodisi zaradi nedostopnosti opreme in potrebnega delovnega okolja, bodisi zaradi nezmožnosti prilagoditve na nov način dela, slabšanja čustvenega zdravja ali osamljenosti. "Vrzeli v šolskem delu, če bodo omejevalni ukrepi trajali, bodo ogrozile njihovo dolgoročno šolsko uspešnost," so opozorili.

Zasloni, pomanjkanje gibanja...

Otroci so ob podaljševanju ukrepa šolanja na domu ogroženi tudi zaradi zmanjšanja telesne aktivnosti in povečanega časa za zasloni, posebej ranljiva skupina so otroci in mladi z avtističnimi in drugimi razvojnonevrološkimi motnjami. "Raziskave opozarjajo, da otroci s šibko samopodobo, šibko vrstniško povezanostjo in znižanim razpoloženjem posegajo po zanje tveganih vsebinah na spletu in so ob podaljševanju časa na spletu dodatno ogroženi," so zapisali. Po njihovem je pričakovati je, da se bodo pri vseh teh ranljivih skupinah težave še stopnjevale ob ponovni vrnitvi v šolo.

Nujna se jim zdi čim prejšnja vključitev otrok, mladostnikov in študentov v šolske in študijske procese "v živo". Ob tem med drugim predlagajo še dodatno podporo učiteljem za naslavljanje novo nastalih čustvenih, socialnih in učnih potreb otrok ter izboljšanje dostopnosti otrok in mladih do strokovne pomoči na področju duševnega zdravja.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 5
  • gregor51 19:31 06.januar 2021.

    čez trupla sam da bodo starši frej

  • Ivo 18:18 06.januar 2021.

    Saj mladim ni prepovedano gibanje, če to želijo! Ponekod po naseljih in vaseh se celo dobivajo na igriščih. Država nima toliko policije, da bi vse to nadzorovala, tako da ne vem čemu takšna panika in norija okoli duševnih stisk?? Te ...prikaži več bi bile tako ali drugače, več jih je tudi pri odraslih. Že zaradi pandemije.

  • Pikolo 17:43 06.januar 2021.

    A spet nova laž in zavajanje? Treba poslušat fašistično oblast ker drugače ne bo cvenka, kajne da žurnal24?