Zdravje > Otrok
4464 ogledov

Posledice epidemije: Na otroškem oddelku bolnišnice ni več postelj

Otrok covid Epa
Zaradi epidemije so se začele hitreje polniti postelje otroških in mladostniških psihiatričnih oddelkov. Zdaj ne morejo sprejeti niti enega otroka več

Na varovanem oddelku v Ljubljani se zdravijo mladi s težko duševno motnjo, s katero ogrožajo sebe ali druge. "Ta trenutek ne moremo na psihiatrične oddelke sprejeti nobenega otroka ali pa mladostnika več," je za TV Slovenija povedala Maja Drobnič Radobuljac, predstojnica enote za intenzivno otroško in mladostniško psihiatrijo.

Pedopsihiatrični bolnišnični in nujni oddelki so v marcu prejeli za skoraj polovico več mladih v stiski. Težava je vsak dan večja. Trenutno si pomagajo z odraslimi psihiatričnimi oddelki, ki sprejmejo otroka za krajši čas.

Razlogov je več, poroča TV Slovenija. Predolge čakalne dobe pri psihologih in pedopsihiatrih, leto epidemije, zdaj pa še težave ob odprtju šol, so vplivali na porast obravnav. Oddelek z 10 posteljami naj bi na leto sprejel okoli 120 mladih. Že dve leti, odkar je odprt, letno sprejel kar 280, letos jih bo čez 300.

Covid-19 v Ljubljani Pozabljeni Zdravje Njihove stiske so spregledane otroci maske maska covid covid-19 korona Naši otroci Zdravje Resno opozorilo: Večina teh otrok poroča o poslabšanju simptomov

Otroci doživljajo velike pritiske

"Pritiski na otroke niso bili postopni. Za otroke, ki so se vrnili v šolo in niso bili pripravljeni na ocenjevanje, je bilo to težko," je pojasnila pedopsihiatrinja. Zabeležili so velik porast motenj hranjenja, psihotičnih motenj, anksioznih motenj in depresivnosti. Težave so imeli tudi v mariborskem kliničnem centru, saj so v tem letu zaradi kadrovskih težav lahko sprejeli za petino manj mladih. Zdaj sicer delajo enako kot prej.

Še vedno pa to ni dovolj, saj bi morali na področju duševnega zdravja mladih storiti precej več.

Študentka slovenija Zdravje Kar šestkrat pogosteje od vrstnikov se soočajo s težavami izgorelost mladi delo zaposlitev Covid-19 Slovenija "Zaradi duševnih težav je bilo k nam napotenih celo manj otrok"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 11:27 06.april 2021.

    "Ta trenutek ne moremo na psihiatrične oddelke sprejeti nobenega otroka ali pa mladostnika več," ....,če bi sodstvo in zdravstvo pravočasno spoznalo slovenskega pacienta in ga izoliralo danes ne bi imeli težav z otroci .

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 11:24 06.april 2021.

    Da bi "obvarovali" upokojence je oblast žrtvovala mlado generacijo... sramotno.

  • Albatroz 10:08 06.april 2021.

    Prav so imeli da bo epidemija vrnila človeštvo za nekaj dest let nazaj, vendar ni to covid.