Pozor, zaradi nevarne kemikalije umaknili izdelek

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V prijemalkah karcenogena snov.
Oglej si celoten članek

Zdravstveni inšpektorat obvešča o odpoklicu kovinskih prijemalk, spojina v njih je namreč škodljiva za zdravje.

Podatki o izdelku

  • Izdelek: Pinza bistecca art 40417
  • EAN koda: 6887941404173
  • Lot: 40417
  • Dobavitelj: IC Distribuzione s.r.l., Italija

Vzrok odpoklica
Zdravstveni inšpektorat RS je v okviru letnega programa vzorčenja odvzel vzorec servirnih kovinsko-poliamidnih prijemalk. Pri preskušanju vzorca je bila ugotovljena migracija primarnih aromatskih aminov, zato vzorec ni skladen z zahtevami zakonodaje. 

"v primeru, da imate te prijemalke doma, jih ne uporabljajte. Lahko jih vrnete v trgovino kjer ste jih kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine," svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Dodajajo, da na  informaciji o odpoklicu ni zapisano, katere aromatske amine so v izdelku našli. Sicer pa gre za spojine, ki so na seznamu ECHA, ker so: karcenogene in/ali mutagene in/ali motiljo delovanje žlez z notranjim izločanjem. 

Aromatski amini so zelo velika skupina kemikalij in imajo zelo široko uporabo, npr. uporabljajo jih v industriji plastike in pesticidov. Vsebuje jih tudi hrana na žaru, če je preveč pečena. 

Tveganje za zdravje Pozor, zaradi zdravju nevarnih spojin, ne kupujte tega izdelka

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.