Zdravje > Aktualno
3347 ogledov

Pozor, zaradi nevarne kemikalije umaknili izdelek

nakupovanje, nakupovalni voziček Žurnal24 main
V prijemalkah karcenogena snov.

Zdravstveni inšpektorat obvešča o odpoklicu kovinskih prijemalk, spojina v njih je namreč škodljiva za zdravje.

Podatki o izdelku

  • Izdelek: Pinza bistecca art 40417
  • EAN koda: 6887941404173
  • Lot: 40417
  • Dobavitelj: IC Distribuzione s.r.l., Italija

Vzrok odpoklica
Zdravstveni inšpektorat RS je v okviru letnega programa vzorčenja odvzel vzorec servirnih kovinsko-poliamidnih prijemalk. Pri preskušanju vzorca je bila ugotovljena migracija primarnih aromatskih aminov, zato vzorec ni skladen z zahtevami zakonodaje. 

"v primeru, da imate te prijemalke doma, jih ne uporabljajte. Lahko jih vrnete v trgovino kjer ste jih kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine," svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Dodajajo, da na  informaciji o odpoklicu ni zapisano, katere aromatske amine so v izdelku našli. Sicer pa gre za spojine, ki so na seznamu ECHA, ker so: karcenogene in/ali mutagene in/ali motiljo delovanje žlez z notranjim izločanjem. 

Aromatski amini so zelo velika skupina kemikalij in imajo zelo široko uporabo, npr. uporabljajo jih v industriji plastike in pesticidov. Vsebuje jih tudi hrana na žaru, če je preveč pečena. 

Tveganje za zdravje Zdravje Pozor, zaradi zdravju nevarnih spojin, ne kupujte tega izdelka

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.