Prenovljena pravila zdravstvenega zavarovanja: To so najpomembnejše novosti

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
ZZZS v širitev nekaterih pravic. Kdaj jih lahko pričakujemo?
Oglej si celoten članek

Predlog sprememb in dopolnitev Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je sprejel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ( ZZZS) predvideva tudi širitve nekaterih pravic, na ZZZS pa načrtujejo, da bodo spremembe uveljavljene v letošnjem letu.

Področje zobozdravstva

O predlogu, da bodo po novem otroci, mladostniki, nosečnice in doječe matere upravičeni do belih zalivk na vseh zobeh na račun zdravstvenega zavarovanja, smo na našem portalu že pisali. Nova pravila, bodo tako usklajena z evropsko uredbo o živem srebru, ki čanicam EU priproča postopno opustitev uporabe zobnega amalgama, so nam pojasnili na ZZZS in dodali, da vsem ostalim bele plombe pripradajo samo na vidnem območju, torej na sekalcih in podočnikih. Če jih želimo imeti tudi na drugih zobeh, jih moramo doplačati.

Dobra novica Bele zalivke: Zdravstvena zavarovalnica v širitev pravic

Zobozdravstvo: Zobni vsadki

STA dodaja še eno novost, ki ga na področju zobozdravstva prinaša nov pravilnik. Bolniki, ki zaradi raka potrebujejo zobne vsadke, bolniki, ki jim razvojno manjka večje število zob, bolnik z razcepljeno ustnico, čeljustnim grebenom in nebom, pa tudi nekateri drugi so doslej morali pisno prositi ZZZS, da jim je odobril zobne vsadke. Po novem jim ne bo treba več vlagati prošenj.

Foto: Saša Despot slovenija 17.07.08 Aleksandra Calic, zobozdravnica, zobar, zobozdravnik; foto:Sa

Ob tem zobozdravniki po poročanju TVS že opozarjajo, da te storitve ne bodo več v celoti krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da jih bodo morali tisti, ki nimajo dopolnilnega zavarovanja, doplačati iz žepa.

Ortodontsko zdravljenje

Širi se tudi pravica do ortodontskega zdravljenja za bolnike s težjimi nepravilnostmi, pri katerih ni dovolj samo zdravljenje z ortodontskim aparatom, ampak potrebujejo tudi operacijo. Tem bolnikom bo ortodontsko zdravljenje na stroške zdravstvenega zavarovanja pripadalo tudi po 18. letu.

Ostale spremembe

Sicer pa predlog sprememb in dopolnitev pravil obveznega zdravstvenegazavarovanja prinaša tudi nekatere spremembe pri pravicah do zdraviliškega zdravljenja in pravicah do zdravil in živil na recept, prav tako pri pravicah do pripomočkov in še pri nekaterih drugih pravicah. Spremembe in dopolnitve doslej veljavnih pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki so obrazložene na 69. straneh, si lahko preberete tukaj.

Kdaj bodo spremembe stopile v veljavo?

Predhodnik zdajšnjega predloga sprememb in dopolnitev pravil je bil v javni razpravi pred približno dvema letoma in je nato neuspešno čakal na soglasje ministrice za zdravje, so za STA pojasnili na ZZZS in dodali, da je bilo po dveh letih treba zaradi napredka medicine in drugih potreb ter novosti predlog dopolniti.

Sicer bodo predlog, če ga bo na podlagi javne razprave in medresorskega usklajevanja treba vsebinsko spreminjati, ponovno posredovali na upravni odbor ZZZS, nato pa na skupščino ZZZS. Po sprejemu na skupščini ZZZS bodo predlog posredovali v soglasje ministrici za zdravje. Na ZZZS načrtujejo, da bodo spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja prejele soglasje in da bodo uveljavljene v letošnjem letu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.