Zdravje > Aktualno
10848 ogledov

Bele zalivke: Zdravstvena zavarovalnica v širitev pravic

razno 04.04.13. zobozdravnik, foto: pixsell Pixsell
Predlog sprememb in dopolnitev Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja v javni razpravi do sredine marca.

Predlog sprememb in dopolnitev Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jih je sprejel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ( ZZZS) predvideva spremembo, ki se nanaša na otroke, nosečnice in doječe matere. Bele, po mnenju mnogih bolj zdrave zalivke, jim bo namreč po novem v celoti krilo zdravstveno zavarovanje: "Spremembe predvidevajo tudi spremembo 112. člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja in sicer tako, da se tudi za zalivko v stranskem (transkaninem) sektorju na mlečnem zobu, na zobu otroka, mlajšega od 15 let, nosečnice in doječe matere določi kot standardni material, ki ga v celoti krije zdravstveno zavarovanje, kompozitni material, amalgam pa le če je to nujno potrebno zaradi zdravstvenih razlogov, kar oceni pooblaščeni zobozdravnik," nam je pojasnil Damjan Kos, ZZZS. 

Infografika zobozdravstvo Zobozdravstvo Slovenija Štirikratne razlike v cenah

To v praksi pomeni, da tem osebam tudi za tovrstne zalivke ne bo potrebno doplačevati razlike v ceni med standardnim materialom (amalgamom) in nadstandardnim materialom (kompozitnim materialom). Nova pravila, ki bodo začela veljati poleti, bodo tako usklajena z evropsko uredbo o živem srebru, ki čanicam EU priproča postopno opustitev uporabe zobnega amalgama, sivih plomb torej. 

Kaj pa ostali?

Za razliko od nosečnic, doječih mater in otrok, za ostale veljajo pravice, ki smo jih imeli doslej.  Na vidnem območju, torej na sekalcih in podočnikih, nam pripadajo tako imenovane bele plombe, zalivke iz kompozitnih materialov (plastična snov oziroma umetna smola) in fosfatnih cementov. Če jih želimo imeti tudi na drugih zobeh, jih moramo doplačati: "Širjenje pravice do bele zalivke zahteva dodatna finančna sredstva, saj gre za  material,  ki je nekoliko dražji kot amalgmam, izdelava tovrstnih zalivk pa je  tudi časovno nekoliko daljša kot pri amalgamu. Zato širjenje pravice do bele zalivke zahteva tudi dodatna finančna sredstvo," je za Žurnal24 pojasnil Kos. 

Kaj je amalgam?

Gre za zmes približno od 45 do 50 odstotkov živega srebra in amalgamske zlitine. Zlitino sestavlja od 67 do 74 odstotkov srebra, od 25 do 28 odstotkov kositra, 6 odstotkov bakra, dva odstotka cinka, poleg tega pa tudi sama zlitina vsebuje tri odstotke živega srebra. V preteklem obdobju se je pojavilo vse več študij o škodljivosti živega srebra: "V zvezi z uporabo amalgama velja izpostaviti dosedanje izhodišče slovenske stomatološke stroke, da so zobni amalgami, če so uporabljeni po načelih dobre klinične prakse, varni, cenovno ugodni in kakovosten material, ki ostaja kot ena od možnosti reparacije okvarjenih zobnih ploskev," na pobudo državljana, ki na portalu predlagam.vladi predlaga popolno opustitev sivih plomb, odgovarja Ministrstvo za zdravje. 

Komentarjev 4
  • Skipi 12:14 27.februar 2018.

    In potem zadnjič odaja o amalgamskih plombah in to s strani slovenskih zobozdravnikov kako škodljive so. pri njihovi odstranitvi naj bi imeli zračenje prostora, pa nevem kakšno zaščito da ne bi kakšneg adelca pacient v usta dobil. Tukaj pa vse ...prikaži veče po domače samo da je poceni.