Slovenija
321 ogledov

Štirikratne razlike v cenah

Infografika zobozdravstvo Žurnal24 main
Za beljenje avitalnega zoba v Ljubljani 100, v Tolminu 30 evrov. Država. Na ZZZS opozarjajo na razlike, na ministrstvu pripravljajo merila za določitev cen.

“Pri moji zobozdravnici, ki je koncesionarka, sem morala za belo plombo doplačati 40 evrov. Mož je pri svojem zobozdravniku za belo plombo plačal 30 evrov,” je ogorčena bralka (ime je znano uredništvu). Zato se sprašuje, čemu plačuje zdravstveno zavarovanje in več tednov čaka na svojo zobozdravnico s koncesijo, če bi pri privatniku čakala in plačala manj.

Velike razlike v cenah

Pri preverjanju cen smo ugotovili, da so cene pri doplačilih za nadstandardne zdravstvene storitve že med samimi zdravstvenimi domovi prevelike. Za belo zalivko boste v Slovenski Bistrici denimo doplačali 20 evrov, v Zdravstvenem domu Jesenice pa več kot štirikrat manj.

Velike razlike smo opazili tudi pri samoplačniških storitvah. Za beljenje avitalnega zoba boste v Zdravstvenem domu Ljubljana plačali sto evrov, pri privatniku v občini Lukovica pa skoraj za polovico manj, 55 evrov. V tolminskem zdravstvenem domu stane beljenje avitalnega zoba le 30 evrov, pri večini privatnikov pa je cena okoli 80 evrov.

Zavod poziva ministrstvo

“Glede višine cen samoplačniških zobozdravstvenih storitev v Sloveniji v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) menimo, da bi jih bilo treba ustrezneje usklajevati na ravni države,” pravi Damjan Kos. Kot primer navaja omejitev cen navzgor oziroma opredelitev zgornjih limitov cen 
posameznih storitev.

“V tem smislu je Upravni odbor ZZZS leta 2009 naslovil ministrstvu za zdravje pobudo, da z zakonom o zdravstveni dejavnosti zagotovi takšno ureditev cen samoplačniških storitev v zobozdravstvu pa tudi širše v zdravstvu,” pojasnjuje. Želijo si, da bi bile cene navzgor omejene z ustreznim predpisom ministrstva. “Takšne omejitve bi namreč onemogočale anomalije, ki jih navaja raziskava Zveze potrošnikov Slovenije iz leta 2007,” pravi Kos. Anketa navaja, da so razlike med doplačili za belo zalivko tudi več kot dvakratne, za mostiček več kot sedemkratne, za snemljivo totalno protezo (ena čeljust) pa več kot trikratne.

Na ministrstvu nekaj bo

“Višine cen nadstandardnih zobozdravstvenih storitev določajo izvajalci, glede na storitev in glede na material, ki ga pri storitvi uporabijo. Doplačila niso omejena,” pravi svetovalka za zobozdravstvo na ministrstvu za zdravje Martina Drevenšek. Glede doplačila zobozdravstvene storitve v zadnjih dveh letih na ministrstvo niso prejeli nobene pritožbe s strani zavarovancev, dodaja.

Glede pobude ZZZS še iz leta 2009 pa na ministrstvu skopo odgovarjajo, da pripravljajo akt, merila za določitev cen zdravstvenih storitev. Več informacij niso želeli dati.

Komentarjev 3
  • Stolp 02:41 05.april 2013.

    Najbolj 'fascinantna' je tista: amalgamskih plomb ne delamo(čeprav jih kot zobar s koncesijo mora), mi delamo samo bele. Za katere plačaš kake 50 EUR, amalgamske so pa zastonj. Pri čemer so bele po kvaliteti komaj kaj ali pa sploh nič ...prikaži več boljše in so en sam denarni nateg.To prijaviš na ZZZS prvič. Ko vztrajno pošlješ kar nekaj mailov, dobiš nonšalanten odogovor od tamakajšnje zobarce: "Zobozdravnik s koncesijo vam mora na vašo željo dati amalgamsko plombo". Zadeva je zaključena! Ja to vem, če ne vam ne bi pisal! To po nekaj letih za drugega zobarja prijaviš drugič! Dokaj hitro ti odgovorijo da bodo stvar preverili in res že čez kak mesec dva dobiš naslednji odogovor: "Vprašali smo vašega zobozdravnika ali res zavrača izdelovanje amalgamskih plomb in rekel nam je da se ne spomni da bi to komu zavrnil!"Kot bi policija poklicala osumljenca na postajo, ga vprašala ali je res kradel on bi rekel da ni in bi odkorakal na prostost.Vrana vrani... Tud

  • erikkk 01:30 05.april 2013.

    A se je pol kaj za čudit da hodjo ljudje čez mejo ???Tud jaz sem hodil in plačal tričetrt cene manj. Narejeno mi je bilo zelo dobro in perden sem kaj delal so mi še lepo pozdravili tisti ...prikaži več del.Kot sem že ničkolikokrat zapisal , tričetrt naših ljudi v sloveniji je okužena z mislijo na obogateti, bolani so na denar, ne samo v trgovinah pač pa povsod drugod. Zato pa je v Sloveniji stanje kot je.

  • Fertel 00:33 05.april 2013.

    Najbolj zanimivo je, da ti tvoj (javen) zobar pove, da popoldan pa lahko prideš k njemu na privat.Na bruhanje mi gre ob takem lopovskem sistemu. Še ni dva tedna kar sem to doživel.