Presenečenje: V zadnjih petih letih število okužb celo narašča

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Preprečevanje okužb je zelo težavno.
Oglej si celoten članek

Uši, garje, gliste so neprijetnosti, ki že od vekomaj spremljajo človeka in se kljub napredku z njimi spopada še danes. Za podančice, to nadlogo (enako velja za garje) zdravniki sporočajo, da jih je celo vedno več: "Število prijav infestacij s podančico v zadnjih letih prav tako narašča. Leta 2012 smo na primer zabeležili 1035 prijav, leta 2017 pa že več kot 4900," nam je pojasnila mag. Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ( NIJZ). 

V Sloveniji Presenetljivo: V zadnjih petih letih število obolelih za garjami precej narašča

Foto: Profimedia Podančice "Podančice, Enterobius vermicularis, so notranji paraziti človeka. So majhne, približno centimeter velike gliste, belkaste barve, ki živijo v prebavilih človeka. Med glistami so najpogostejše povzročiteljice okužb, predvsem pri otrocih, ki obiskujejo šolo," dodaja strokovnjakinja. 

V družinskem krogu se okužba hitro prenese, tako da se pogosto zdravi cela družina.

Umazane roke

Glavni krivec za širjenje okužbe so umazane roke. Podančice, ki se naselijo v črevesju, se tako prenaša zaradi slabe higiene rok, ko prenesemo jajčeca glist iz predela okoli zadnjika v usta.

Foto: Profimedia Človek se okuži, ko zaužije jajčeca podančice. Oseba s podančico si ob praskanju zadnjika jajčeca zanese pod nohte, na roke, v spodnje perilo, na posteljnino. Od tod jih prenaša v hrano, na druge predmete, pohištvo. Jajčeca so tudi v hišnem prahu, prenašajo jih hišni ljubljenčki na dlaki, vendar se ne okužijo. Jajčeca podančic lahko ostanejo v okolju kužna do tri tedne, najbolj jim ustreza vlažno okolje, visoka temperatura pa jih jih uniči. 

Kdaj k zdravniku?

Okužba s podančicami pogosto ostane spregledana, saj skoraj tretjina obolelih nima znakov okužbe. Velikokrat jih najprej opazimo v blatu. Najpogosteje nas na to okužbo opozori srbečica okoli zadnjika, ki je najbolj izrazita ponoči. Otroci se lahko zaradi srbenja tudi zbujajo. Sicer nekatere boli v trebuhu, nekaterim je slabo in jih sili na bruhanje: "Kadar se pojavi močan srbež okrog anusa, posebno ponoči, svetujemo obisk pri zdravniku," opozarja.

Zdravljenje je treba največkrat ponoviti

Zdravnik predpiše zdravilo proti podančicam. Gre za protimikrobna zdravila, V Sloveniji sta dostopni dve enakovredni zdravili: mebendazol in albendazok, ki ju zdravnik predpiše na "zeleni recept", mebendazol in albendazol nista prosto dostopna v prodaji. Zdravljenje je treba praviloma čez dva tedna ponoviti, da preprečimo ponovitev bolezni.

Težavno preprečevanje okužb

Zdravniki opozarjajo, da je preprečevanje okužb zelo težavno, širjenje le - teh pa lahko preprečimo z doslednim izvajanjem osebne higiene in poostrenim izvajanjem splošne higiene v bivalnem okolju ter z zdravljenjem obolelih.

  • Poskrbimo, da ima otrok nohte kratko postrižene.
  • Pogosto umivanje rok z milom in vodo,
  • Prhanje vsak dan (priporoča se jutranje prhanje),
  • Dnevno menjamo spodnje perilo, pogosto pranje posteljnega perila, brisač. izogibanje praskanja okrog anusa, med nogami.
  • Zdravljenje oseb okuženih s podančico in družinskih članov.

Starši Pred šolo: Kako se boste izognili ušem

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.