Zdravje > Aktualno
16492 ogledov

Presenetljivo: V zadnjih petih letih število obolelih za garjami precej narašča

Na vsakih dvajset let se pojavijo v večjem obsegu.

Če smo se na uši nekako navadili, nas novica o pojavu garij vedno preseneti. Še več, na Nacionalnem inšututu za javno zdravje (NIJZ) so nam pojasnili, da je te parazitske kožne nalezljive bolezni, ki jo mnogi pripisujejo slabi higieni, iz leta v leto več: "Od leta 2012 do 2017 letno število prijav garij narašča. Leta 2012 smo prejeli 263 prijav, leta 2017 pa vsaj 470," nam je dejala mag.Eva Grilc, NIJZ. 

Garje Zdravje Na osnovni šoli preplah. So prisotne garje?

Garje lahko dobi vsak. Pogosteje se pojavljajo tam, kjer je gostota stanovalcev velika ter kjer ni pogojev za vzdrževanje osebne higiene, higiene perila in posteljnine.

Na vsakih dvajset let v večjem obsegu

Garje se ciklično pojavljajo vsakih 20 let v večjem obsegu, vendar strokovnjaki ne poznajo vzroka za to: "Garje se pojavljajo vsako leto. Največ prijav je v skupini srednješolcev in mladih odraslih, nato osnovnošolskih in predšolskih otrok. Izbruhi se v zadnjih letih najpogosteje pojavljajo v domovih starejših občanov, tudi v študentskem domu," stanje v Sloveniji opiše Grilčeva.

Pri zdravem človeku se po začetni okužbi postopoma razvije imunski odziv, ki vpliva na število pršic v koži.

V letu 2008 so tako zbeležili izbruh garij med stanovalci študentskih domov v Ljubljani. Prijavljenih je bilo 18 primerov pri študentih ter en primer zaposlenega v študentskem domu. Med obolelimi je bilo 15 študentov tujcev in trije slovenski državljani.

Drugi  in zadnji največji izbruh so na NIJZ zabeležili dve leti pozneje, ko je zbolelo kar 68 oskrbovancev in zaposlenih v domu za starejše občane.

 | Avtor: Nijz Nijz

Garje ali srbečica je kožna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča pršica, ki predvsem v nočnem času vrta rovčke v povrhnjo plast kože ter vanjo leže jajčeca. Posledica tega so spremembe na koži v obliki drobnih rožnatih papul velikosti prosa, s krastico na vrhu, ki močno srbijo.

Najhuje je ponoči

Bolezen prepoznamo na podlagi sprememb na koži: "Spremembe na koži so posledica imunskega odziva na pršico in njene izločke," pojasni Grilčeva. Seveda je tukaj še srbež, ki se nenadoma pojavi in je najhujši ponoči, ko se segrejemo: "V začetku je srbež omejen na posamezne predele kože, kasneje pa se razširi po vsem telesu, predvsem predelih glave in vratu ter večjega dela hrbta. Kožne spremembe najdemo največkrat tam, kjer je koža mehka in tanka, to so prsti, notranja strana zapestja, komolec, kolena, okrog popka," še dodaja.

Kadar je srbež kože prisoten pri več članih ene družine, moramo vedno pomisliti na garje.

Garje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Pršice se plazijo po topli koži s hitrostjo 2,5 cm/min. V zunanjem okolju lahko pri sobni temperaturi in povprečni vlažnosti preživijo 2436 ur. Garje zdravimo s kremo ali emulzijo.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Matjaz Rogel 13:08 24.februar 2018.

    foto - fake news..!! to so bradavice ..!!

  • Avatar Leon
    Leon 11:48 24.februar 2018.

    Na fotki niso prikazane garje ampak ...........bradavice !

  • Papaja Popi 09:36 24.februar 2018.

    Pa vzemite še kakšnega emigranta, ki je skregan z higieno doma in povsod pa ne boste dobili samo garje, ampak še kaj hujšega.