Zdravje > Otrok
4614 ogledov

Presenečenje: V zadnjih petih letih število okužb celo narašča

Zdravstvena ambulanta Profimedias
Preprečevanje okužb je zelo težavno.

Uši, garje, gliste so neprijetnosti, ki že od vekomaj spremljajo človeka in se kljub napredku z njimi spopada še danes. Za podančice, to nadlogo (enako velja za garje) zdravniki sporočajo, da jih je celo vedno več: "Število prijav infestacij s podančico v zadnjih letih prav tako narašča. Leta 2012 smo na primer zabeležili 1035 prijav, leta 2017 pa že več kot 4900," nam je pojasnila mag. Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ( NIJZ). 

V Sloveniji Zdravje Presenetljivo: V zadnjih petih letih število obolelih za garjami precej narašča

Podančice | Avtor: Profimedia Profimedia
"Podančice, Enterobius vermicularis, so notranji paraziti človeka. So majhne, približno centimeter velike gliste, belkaste barve, ki živijo v prebavilih človeka. Med glistami so najpogostejše povzročiteljice okužb, predvsem pri otrocih, ki obiskujejo šolo," dodaja strokovnjakinja. 

V družinskem krogu se okužba hitro prenese, tako da se pogosto zdravi cela družina.

Umazane roke

Glavni krivec za širjenje okužbe so umazane roke. Podančice, ki se naselijo v črevesju, se tako prenaša zaradi slabe higiene rok, ko prenesemo jajčeca glist iz predela okoli zadnjika v usta.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Človek se okuži, ko zaužije jajčeca podančice. Oseba s podančico si ob praskanju zadnjika jajčeca zanese pod nohte, na roke, v spodnje perilo, na posteljnino. Od tod jih prenaša v hrano, na druge predmete, pohištvo. Jajčeca so tudi v hišnem prahu, prenašajo jih hišni ljubljenčki na dlaki, vendar se ne okužijo. Jajčeca podančic lahko ostanejo v okolju kužna do tri tedne, najbolj jim ustreza vlažno okolje, visoka temperatura pa jih jih uniči. 

Kdaj k zdravniku?

Okužba s podančicami pogosto ostane spregledana, saj skoraj tretjina obolelih nima znakov okužbe. Velikokrat jih najprej opazimo v blatu. Najpogosteje nas na to okužbo opozori srbečica okoli zadnjika, ki je najbolj izrazita ponoči. Otroci se lahko zaradi srbenja tudi zbujajo. Sicer nekatere boli v trebuhu, nekaterim je slabo in jih sili na bruhanje: "Kadar se pojavi močan srbež okrog anusa, posebno ponoči, svetujemo obisk pri zdravniku," opozarja.

Zdravljenje je treba največkrat ponoviti

Zdravnik predpiše zdravilo proti podančicam. Gre za protimikrobna zdravila, V Sloveniji sta dostopni dve enakovredni zdravili: mebendazol in albendazok, ki ju zdravnik predpiše na "zeleni recept", mebendazol in albendazol nista prosto dostopna v prodaji. Zdravljenje je treba praviloma čez dva tedna ponoviti, da preprečimo ponovitev bolezni.

Težavno preprečevanje okužb

Zdravniki opozarjajo, da je preprečevanje okužb zelo težavno, širjenje le - teh pa lahko preprečimo z doslednim izvajanjem osebne higiene in poostrenim izvajanjem splošne higiene v bivalnem okolju ter z zdravljenjem obolelih.

  • Poskrbimo, da ima otrok nohte kratko postrižene.
  • Pogosto umivanje rok z milom in vodo,
  • Prhanje vsak dan (priporoča se jutranje prhanje),
  • Dnevno menjamo spodnje perilo, pogosto pranje posteljnega perila, brisač. izogibanje praskanja okrog anusa, med nogami.
  • Zdravljenje oseb okuženih s podančico in družinskih članov.
uši Starši Zdravje Pred šolo: Kako se boste izognili ušem
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice