Pri polovici diagnoza postavljena zelo pozno, petina jih sploh ne ve...

Foto: Profimedia
Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pri nas trenutno živi manj kot 1.000 oseb s HIV, od katerih jih približno petina ne ve za svojo okužbo.
Oglej si celoten članek

V letu 2019 (do vključno 22. novembra) je bilo v Sloveniji 25 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je bilo deset manj kot v celem letu 2018, sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V najnovejšem poročilu kljub vsemu opozarjajo, da je v Sloveniji celoten obseg diagnostičnega testiranja na okužbo s HIV v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami  nizek"zato prijavna incidenca ne odraža dobro resnične pogostosti novih okužb v prebivalstvu, ker je diagnoza največkrat postavljena šele leta po okužbi. "V letu 2019 do vključno 22. novembra je bila pri 12 osebah (48 odstotkov vseh), od tega pet MSM (33 odstotkov MSM), diagnoza okužbe s HIV postavljena zelo pozno, saj so imeli že hudo prizadetost imunskega sistema (<350 celic CD4/mm)," še dodajajo. Sicer po ocenah NIJz pri nas trenutno živi manj kot 1.000 oseb s HIV, od katerih jih približno petina ne ve za svojo okužbo.

Foto: Nijz

Kljub temu podatki o novih diagnozah okužbe s HIV za letošnje leto kažejo, da je bilo šest okužb med ženskami in 19 med moškimi. Pri slednjih jih je bilo 15 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), kar je še vedno 12 manj novih diagnoz kot v letu 2018. "Trije moški naj bi se okužili s heteroseksualnimi spolnimi odnosi (en moški prihaja iz države z 5 visokim deležem okuženega prebivalstva, pri dveh ni bilo podatka o pripadnosti partnerke skupini z višjim tveganjem za okužbo s HIV ali podatka o potrjeni okužbi partnerke) in enega moškega niso mogli uvrstiti v nobeno od znanih skupin z višjim tveganjem. Predvidevamo, da bi med njimi lahko bil še kakšen MSM, a to prikriva zaradi strahu pred stigmatizacijo," še piše v poročilu NIJZ. 

Foto: Nijz

"Relativno nizko število novih diagnoz in kasnih diagnoz okužbe s HIV med MSM je predvidoma posledica uspehov kombinirane preventive, predvsem dostopnosti testiranja in spremenjene kulture testiranja med MSM ter takojšnjega zdravljenja po diagnozi okužbe. Zgodnje zdravljenje je uspešnejše, izboljša kakovost in pričakovano trajanje življenja ter preprečuje prenos okužbe s HIV," je povedala Irena Klavs z NIJZ in dodala, da je glede na prijavljene primere novih diagnoz okužbe s HIV v začetku leta 2019 v Sloveniji živelo 657 oseb s prepoznano okužbo s HIV, med katerimi jih je 631 prejemalo protiretrovirusna zdravila. 

Intervju Hiv pozitiven: Sprva sem mislil, da imam gripo

Umrla dva, vendar ne zaradi aidsa

V obdobju zadnjih desetih let (2009–2018) in do 22. novembra letos je za aidsom zbolelo 123 oseb. Najpogostejša indikatorska bolezen ob diagnozi aidsa je bil sindrom propadanja zaradi HIV. V letu 2019 do vključno 22. novembra sta umrli dve osebi z okužbo s HIV, nobena zaradi aidsa. Ena oseba je umrla zaradi akutnega miokardnega infarkta in druga zaradi raka debelega črevesa.

Zgodovinsko Drugi človek, ozdravljen virusa hiv

Po podatkih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je velika večina teh bolnikov imela virusno breme nižje od mejne vrednosti (40 kopij/mL plazme), kar pomeni, da zaradi uspešnega zdravljenja ne morejo okužiti drugih.

HIV terapija HIV terapija: Ničelna nevarnost okužbe ob spolnem odnosu

Na NIJZ dodajajo, da sta okužba z virusom HIV oziroma bolezen aids ob zdravljenju postala precej obvladljivo kronično stanje, tako se stroka sedaj sooča z novimi okoliščinami, kot je na primer staranje oseb s HIV. “Najbolj ranljive skupine v Sloveniji predstavljajo MSM, promiskuitetni ljudje, prostitutke in njihovi klienti, ženske, ki se nahajajo v življenjskih situacijah z večjim tveganjem, injicirajoči uživalci drog, zaporniki, osebe s spolno prenosnimi okužbami,” poudarja prim. Evita Leskovšek z NIJZ.

Testiranje na okužbo s HIV je najbolj smiselno pri:

  • bolnikih s simptomi in znaki, ki kažejo na okužbo s HIV,
  • osebah, obravnavanih v ambulantah za spolno prenesene okužbe,
  • osebah z okužbami, ki kažejo na tvegano spolno vedenje, osebah, ki injicirajo droge,
  • osebah z okužbami, ki so povezane z injiciranjem drog,
  • osebah z zelo tveganim vedenjem (predvsem MSM).

V dveh območnih enotah NIJZ, v Kranju in Kopru, bodo ob Svetovnem dnevu aidsa izvedli brezplačno in anonimno testiranje za HIV. Testiranje na območni enoti Koper bo potekalo v ponedeljek, 2. decembra 2019, od 8.30 do 10.30 (Vojkovo nabrežje 4/a, Koper). Na območni enoti Kranj bo testiranje potekalo v ponedeljek, 2. decembra 2019, od 8.00 do 12.00 (Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj).

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.