Zdravje > Aktualno
2495 ogledov

HIV terapija: Ničelna nevarnost okužbe ob spolnem odnosu

Zivljenje 20.11.07...AIDS...krvni...test...mikroskop......foto: Istockphoto iStockphoto
Nezaščiteni spolni odnosi z moškimi, ki so HIV pozitivni in se zdravijo, niso več nevarni ...

Trenutno zdravljenje virusa HIV je tako učinkovito, da ga pozitivni moški, ki se zdravijo, ne prenašajo več prek spolnih odnosov. To je pokazala študija, ki jo je objavila revija Lancet. Raziskava po mnenju avtorjev kaže, da je teoretično res mogoče zaustaviti trenutno epidemijo, če bi se zdravilo vse bolnike ena svetu.

Analiza na homoseksualnih parih

Analiza, ki jo je koordinirala Univerza v Londonu, je sledila tisočim dolgoletnim homoseksualnim parom, pri katerih je bil eden od partnerjev HIV pozitiven in na zdravljenju. Drugi pa je bil HIV-negativen. V obravnavanem obdobju so imeli pari skoraj osemdeset tisoč nezaščitenih spolnih odnosov, pri nobenem ni prišlo do okužbe.

"Naši rezultati dajejo prepričljiv dokaz, da je tveganje za prenos prek spolnih odnosov, ko je virusno breme potlačeno, dejansko ničelno. To močno sporočilo lahko pomaga odpraviti pandemijo s preprečevanjem prenosa virusa HIV in boja proti njemu," pravijo avtorji.

Tudi zato je zelo pomembno, da se v primeru možnosti okužbe odločite za testiranje. Brezplačno testiranje je možno tudi pri vašem osebnem zdravniku. Več v spodnjem prispevku. 

Zdravnik Testiranje Zdravje Opravi naj ga kar vaš osebni zdravnik Zivljenje 20.11.07...AIDS...krvni...test...mikroskop......foto: Istockphoto Po Sloveniji Zdravje Kje se lahko testirate za HIV
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice