Zdravje > Aktualno
1319 ogledov

Opravi naj ga kar vaš osebni zdravnik

Zdravnik
Okužba z virusom HIV je s sodobnimi zdravili popolnoma obvladljiva, zato s testiranji nikar ne odlašajte. Testiranje lahko opravi kar vaš osebni zdravnik in to v stroške zdravstvenega zavarovanja. Za testiranje vam torej ni potrebno plačati.

"Plačilo zdravstvenih storitev v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) se izvaja prek Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije," so nam potrdili na zdravstvenem ministrstvu. 

Skladno z Nacionalno strategijo preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV na ministrstvu celo spodbujajo zaupno testiranje s svetovanjem pri izbranem zdravniku v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

"S tem želimo postopoma odpraviti stigmo, obenem pa je to najdostopnejši način testiranja (blizu doma, takoj), ki lahko pripomore postopni normalizaciji testiranja na HIV," so pojasnili.

Dodajajo, da izbrane zdravnike in tudi zdravnike drugih specialnosti, predvsem infektologe, ginekologe, dermatovenerologe, proktologe, v sodelovanju s Komisijo za AIDS osveščajo, naj ne odlašajo s testiranjem, ko obstajajo indikacije: "Prizadevamo si, da bi bilo zaupnega testiranja več Namen je, da bi se testiranje na HIV sčasoma normaliziralo, saj so na voljo odlična zdravila, s katerimi lahko osebe s HIV, ob pravočasnem zdravljenju pričakujejo skoraj enako dolgo življenje kot zdravi ljudje."

Laboratorij HIV AIDS epruvete iStock HIV Zdravje HIV: V 50 državah porast okuženih

Pacient tu nima stroškov

Osnova za plačilo storitev je po navedbah ministrstva Splošni dogovor med socialnimi partnerji. Plačilo testiranja na HIV je v skladu s priporočili Ministrstva za zdravje krito za:

· zdravstvene domove,

· zasebne zdravnike oziroma izvajalce s koncesijo,

· socialnovarstvene zavode, ki so sami izvajalci splošne ambulante oziroma otroškega ali šolskega dispanzerja,

· ter bolnišnice za programe splošnih ambulant, ginekoloških dispanzerjev, ginekoloških ambulant, ambulant za bolezni dojk in zdravljenje borelioze.

Vsi ti izvajalci lahko te storitve obračunavajo posebej kot ločeno zaračunljiv material. Te storitve ne predstavljajo stroška za pacienta ali izvajalca storitve.

Poleg tega so v Splošni dogovor vključene storitve testiranja na HIV v referenčnih ambulantah, krito pa je tudi anonimno brezplačno testiranje na nacionalnem testirnem mestu, Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. "Vsi omenjeni načini so torej kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. S tem je zagotovljena nacionalna pokritost brezplačnega testiranja na HIV," pravijo.

Ministrstvo za zdravje financira tudi testiranje izven zdravstvenih ustanov za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, ki ga izvajajo nevladne organizacije in se izvaja po vseh regijah v Sloveniji.

Tudi samoplačniško

"Obstaja seveda možnost samoplačniška testiranja, ki je ravno tako dostopno na več mestih in pomeni dodatno možnost za vse tiste, ki si iz različnih razlogov ne želijo testiranja preko obveznega zdravstvenega zavarovanja," pojasnjujejo. 

Zivljenje 20.11.07...AIDS...krvni...test...mikroskop......foto: Istockphoto Po Sloveniji Zdravje Kje se lahko testirate za HIV

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.