Zdravje > Življenjski stil
450 ogledov

Dokazali: pesem, ki vas bo zjutraj zbudila

budilka Shutterstock
Predlog za prebujanje s pesmijo priljubljene skupine Beach Boys izhaja iz rezultatov študije univerze Rmit v Avstraliji, ki je bila objavljena na spletni strani BioRxiv.

Se zjutraj težko zbujate? Raziskava objavljena na BioRxiv predlaga, da si za zjutraj pripravite pesem Good Vibrations od Bech Boys ali Close to Me od Cure.

Občutek omotice in zmedenosti v prvi uri ali prvih minutah po prebujanju lahko povzroči zmedenost, nerodnost in počasno delovanje možganov. Razlog za to je lahko poslabšanje prehoda iz spanja v budno stanje. Tako imenovana "inercija spanja", ki je v nekaterih primerih povezana tudi z nesrečami z motornimi vozili. Znanstveniki so preučevali, kako se je vsako jutro doma zbudilo 50 ljudi in kakšen učinek je to imelo na njihovo duševno zmogljivost v naslednjih urah.

Tisti, ki so se zbudili ob poslušanju melodične glasbe, so redkeje trpeli za inercijo spanja kot tisti, ki so odprli oči s klasičnim tonom alarma.

budilka Strokovnjak Zdravje Vpliva na to, kako se bomo zjutraj zbudili Kava Magazin To je najprimernejša ura za jutranjo in popoldansko kavo

Celo kratek zvok

Melodična glasba bi lahko po mnenju znanstvenikov pripomogla, da se bolje prebudimo in začnejo možgani hitreje bolje delovati. Zdi se, da je melodična glasba pri prostovoljcih v raziskavi popolnoma nevtralizirala zmedenost ob vstajanju.

Tudi klasična glasba kot sta denimo skladbi Beethovnov Per Elisa in Vivaldijevi Four Seasons, se štejeta za melodične in zato lahko tudi učinkovito zmanjšujeta jutranjo omamo. Raziskovalci verjamejo, da bi se njihove ugotovitve lahko uporabile za oblikovanje novih vrst alarmnih ur.

Spanje Magazin Nasveti, da se boste zjutraj zbudili lepi ura budilka Zdravje Tako vpliva jutranji seks na vas
Komentarjev 1
  • sam50 11:57 03.maj 2019.

    Pri nas pa teče odlična in mrzla voda,ki prebudi in osveži boljše od vsake pesmi....