Zdravje > Življenjski stil
1682 ogledov

Vpliva na to, kako se bomo zjutraj zbudili

budilka Shutterstock
Strokovnjak za medicino zdravja o tem, kako lahko naredimo jutra prijetnejša ...

Za večino od nas je glasen in neprijeten zvok budilke znak, da moramo zjutraj vstati. Hrup pa je lahko zelo moteč in se zato že zbudimo slabše volje. Malo pomoči pri lažjem in prijetnejšem zbujanju lahko po mnenju strokovnjakov dosežemo tudi s pomočjo svetlobe.

To je lahko tudi eden od načinov za lažje zbujanje otrok, če vstanete pred njimi. Deset ali petnajst minut pred zbujanjem jim lahko prižgete kakšno nežno svetilko, zdaj z daljšanjem dneva pa jim lahko v spalnico spustite dnevno svetlobo.

Šola Starši, pozor! Zdravje Spanec in uspeh v šoli nogavice Magazin Za kvaliteten spanec: Spanje v nogavicah ali brez Spanje Magazin Triki za bolj sladek spanec

O tem poroča dr. Philip Alapat, strokovnjak za medicino spanja na medicinski fakulteti Baylor. "Ljudje imajo cirkadiani ritem, ki omogoča naravno nagnjenje k boljšemu spancu ponoči in da smo bolj budni čez dan," opisuje. Najmočnejši prispevek k ustvarjanju cirkadianega ritma pa je po njegovih besedah svetloba. Podnevi, ko je svetlo, smo torej lažje budni, ponoči v temi pa bolj utrujeni in zaspani.

Notranji oziroma cirkadiani ritmi telesa, so biološki ritmi, ki so značilni za živa bitja in se nanašajo na ciklične procese in dogodke v telesu, kot so na primer ritmi v hormonih in telesni temperaturi. Z ritmi, ki delujejo pod nadzorom mehanizma, znanim kot biološka ura, pa se organizmi prilagajajo na okolje. Ciklični procesi, med katerimi so biokemijski, fiziološki in vedenjski, se zvrtijo v 24 urah in približno skladno z menjavo dneva in noči.

Ugasnite televizijo in telefon

Ob prisotnosti umetne svetlobe v večernih in nočnih urah, pa lahko po navedbah Alapata težje zaspimo, saj moti naš cirkadijanski ritem.

Zato je po njegovih navedbah pomembno, da imamo preden poskušamo zaspati čim več teme in tišine. Tudi za tiste, ki morajo ponoči v službo in bi radi če z dan zaspali, svetuje isto. V spalnici poskrbite za temo in tišino.

Televizija, tablice in mobilni telefoni morajo biti po njegvih besedah vsaj pol ure pred spancem zaprti. Za jutra pa si lahko izberete budilko z že vgrajeno svetlobo.

Ni kliničnih dokazov, ki bi podpirali uporabo svetlih ur, vendar Alapat kljub temu pravi, da uporabniki poročajo o pozitivnih učinkih. 

Komentarjev 1
  • zdrej 09:30 25.februar 2019.

    "... vsaj pol ure pred spancem zaprti. " Kaj zdaj moramo TV in telefone zapirati v kletko? Ali mogoče mislite kot "ugasnjeni/izklopljeni".