Zdravje > Otrok
2313 ogledov

Spanec in uspeh v šoli

Šola
Če otrok ne spi dovolj, je utrujen in razdražljiv, to pa vpliva tudi na njegov šolski uspeh. Poskrbite, da bodo vaši mački spali dovolj.

Kanadska raziskava osnovnošolskih otrok kaže, da že 18 minut več spanca na noč izboljša ocene v redovalnici. Izboljšale bi se ocene pri maternem jeziku in pri matematiki. Raziskavo so naredili strokovnjaki z Univerze McGrill.

Priporočila strokovnjakov 

Ameriška nacionalna fundacija za spanec je lani podala nove smernice, koliko bi moral vsak od nas spati. Največ morajo spati dojenčki do tretjega meseca starosti, ki naj bi skupno spali od 14 do 17 ur na dan, najnižja meja mora biti 11, najvišja pa 19 ur na dan. Dojenčki od četrtega do enajstega meseca bi morali spati od 12 do 15 ur na dan. Najnižja meja je deset, najvišja pa 18 ur.

spanje otroka | Avtor: Profimedia Profimedia

Malčki, stari eno in dve leti, naj bi spali med 11 in 14 ur na dan, lahko spijo tudi med devet in 16 ur na dan. Otroci med tretjim in petim letom pa naj dnevno spijo od deset do 13 ur dnevno. Nekateri pri tem spijo le osem ur na dan, nekateri pa 14, a so to skrajne meje.

Do trinajstega leta bi morali otroci spati med devet in enajst ur na dan, najmanj morajo spati sedem ur na dan, največ pa 12. V starosti od 14 do 17 let bi morali spati od osem do deset ur na dan, najnižja meja je sedem, najvišja pa enajst ur.

Vpliv spanca na šolski uspeh

Da bi ocenili vpliv spanja na šolsko uspešnost otrok v osnovni šoli, so kanadski strokovnjaki v raziskavo vključili 74 otrok, starih med 7 in 11 let, ki so jim dali na zapestja posebno napravo, ki je spremljala njihovo budnost in spanje.

Z analizo podatkov, ki so jih pridobili z napravo, so zaključili, da že rahlo povečanje spanca na noč izboljša ocene v šoli. Uspehi so po njihovih ocenah vidni že z 18 minutami spanca več na noč v petih dneh.

Koliko bi morali spati odrasli

Sodeč po podatkih ameriške Nacionalne fundacije za spanec, odrasli med 18. in 64. letom ne potrebujejo veliko spanca. Priporočljivo je, da spijo od sedem do devet ur na dan. Najnižja meja je šest ur spanca dnevno, najvišja v starosti do 25. leta je 11 ur, v starosti do 64. leta pa 10 ur.

Starejši od 64 let potrebujejo najmanj spanca, idealen čas je od sedem do osem ur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.