"Pričakovali smo, da se jih bo vpisalo več"

Foto: ZD Ljubljana ZD Ljubljana, ambulanta za neopredeljene.
Foto: ZD Ljubljana ZD Ljubljana, ambulanta za neopredeljene.
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v državnem zboru odgovarjal na vprašanja glede stanja v zdravstvenem sistemu.
Oglej si celoten članek

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je odgovarjal na vprašanje glede delovanja ambulant za neopredeljene paciente. Ministrstvo za zdravje je zaradi pomanjkanja zdravnikov družinske medicine kot kratko- ali srednjeročno rešitev uvedlo ambulanto za neopredeljene. Po ministrovih besedah manjka najmanj 350 specialistov družinske medicine. 

"Od 16. januarja do 14. februarja 2023 se je opredelilo 3.225 zavarovanih oseb, največ v Ljubljani. Trenutno deluje 18 ambulant, od tega sedem v Ljubljani," je povedal Bešič Loredan. Na ministrstvu so že ob začetku delovanja ambulant za neopredeljene napovedali, da bodo počakali do 31. marca, da bodo videli, kaj se v sistemu dogaja. Po tem datumu pričakuje, da bodo lahko natančno opredelili strukturo neopredeljenih

Foto: ZD Ljubljana ambulanta za neopredeljene, ZD Ljubljana V Mariboru se je po podatkih ministra od začetka delovanja ambulant za neopredeljene do 14. februarja opredelilo 168 pacientov, od tega največ v starostni skupini od 19 do 49 let. V Črnomlju se jih je opredelilo 219, v Ljubljani 1433 pacientov. Povsod je največ prijav v starostni skupini od 19 do 49 let. 

"Pričakovali smo, da se bo vpisalo več pacientov," je trenutno stanje komentiral minister. Po njegovem mnenju se nakazuje možnost, da se določen del neopredeljenih ne želi opredeliti. 

Stroški zdravljenja v tujini v 2022 nižji kot leto prej

Minister je predstavil tudi stroške zdravljenja slovenskih državljanov v tujini. Zavarovanec lahko v tujini uveljavi storitve, jih plača sam in nato uveljavlja povračilo pri ZZZS.

Stroški zdravljenja so v 2022 znašali 5.316.000 evrov, leto pred tem pa 7.653.000 evrov. To je lani predstavljalo 2,3 odstotka vseh odhodkov ZZZS. Lan i je bilo odobrenih 73,6 % vseh obravnavanih vlog za zdravljenje v tujini zaradi izčrpanih možnosti v Sloveniji. 69 vlog je bilo odobrenih zaradi presežene čakalne dobe, leto pred tem pa je bilo takšnih vlog 37. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.