Slovenija
1374 ogledov

To na Ravnah na Koroškem ponujajo novim zdravnikom

Zdravnik zdravniški pregled pri zdravniku Profimedia
Na Ravnah na Koroškem novim zdravnikom ponujano v najem občinsko stanovanje. Občina pričakuje, da bo vodstvo zdravstvenega doma dalo soglasje za razpis dveh koncesij.

Zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov so svetniki Občine Ravne na Koroškem v sredo sprejeli več sklepov s konkretnimi ukrepi. Med drugim posebej za nove zdravnike ponujajo v najem eno občinsko stanovanje. Poziv k ukrepanju so naslovili tudi na vodstvo zdravstvenega doma, od katerega pričakujejo soglasje za razpis dveh koncesij.

Pomanjkanje zdravnikov družinske medicine na območju Raven na Koroškem oz. celotne Mežiške doline, ki jo pokriva Zdravstveni dom (ZD) Ravne na Koroškem, je že dolgo pereče. K iskanju rešitev in oblikovanju aktivnosti je pred časom pristopila tudi ravenska občina, država pa je prav v okviru ZD Ravne predvidela kar pet ambulant za neopredeljene bolnike. A ZD Ravne teh ambulant ne bo vzpostavljal, je v sredo na seji občinskega sveta ponovil direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik.

Kot je spomnil, so že doslej problematiko reševali tako, da v primeru odhodov zdravnikov dejavnosti kot take ne ukinjajo. Tako tri ambulante, kjer trenutno ni zdravnika, delujejo vsak dan, kot nosilci pa v njih delajo upokojeni zdravniki, sobni zdravniki, specializanti, dodatno tudi ostale zdravnice. Pušnik meni, da je sistem vzpostavljanja ambulant za neopredeljene neustrezen, saj da na ta način v sistem vnašajo bistveno več nepravilnosti, kot pa bi s tem rešili problemov.

Različni pogledi občine in vodstva zdravstvenega doma

Sicer pa v ZD Ravne z že vnaprej predvidenimi prihodnjimi nosilci načrtujejo, da bodo problematiko zdajšnjih ambulant brez nosilcev dejavnosti rešili do leta 2026. V ZD je trenutno zaposlenih osem zdravnikov družinske medicine, ki imajo po Pušnikovih besedah nadpovprečno število opredeljenih pacientov. Na seji je svetnikom vnovič izpostavil tudi problematiko pomanjkanja prostorov za izvajanje vseh, tudi na novo pridobljenih dejavnosti, prav tako je pereče pomanjkanje parkirišč.

Glede zagotovitve dodatnih prostorov za ZD Pušnik meni, da bi bila ureditev nekdanjih prostorov SDK v središču Raven ustrezna rešitev, medtem ko občina na to gleda nekoliko drugače. Glede privarčevanega denarja na računu ZD Ravne in nekaterih očitkov v zvezi s tem pa je dejal, da gre za skupni denar in da se glede tega v ZD obnašajo "skrajno racionalno". Verjame, da lahko s tem "marsikaj dobrega naredijo" in da bo v primeru pristopa k potrebnim naložbam ta denar tudi kmalu pošel. Z lanskim presežkom v višini več 100.000 evrov ima za morebitne naložbe ZD privarčevanih blizu dva milijona evrov.

Zanimanja za stanovanje na razgovorih ni

Pušnik sicer ocenjuje, da zaposlenim v ZD Ravne nudijo optimalne pogoje za delo, prav tako vsa leta podeljujejo štipendije; trenutno imajo dva štipendista. Glede ponujene možnosti občinskega stanovanja za novo zaposlenega zdravnika pa je dejal, da v zadnjem desetletju pri razgovorih za službo kandidati po tem niso povpraševali, vseeno pa vse obvestijo, da ta možnost je.

Pušnik upa, da bo dolgoročne rešitve prinesla predvidena zdravstvena reforma, glede podelitev koncesij pa je dejal, da bodo dali soglasje, a s pripisom dela obvez, ki jih mora prevzeti koncesionar.

Ravenski svetniki so namreč sprejeli sklep, s katerim so pozvali vodstvo ZD, da poda soglasje občini k podelitvi dveh koncesij za dejavnost splošne oz. družinske medicine. Svetniki tudi pozivajo ZD, da izvede vse potrebno za zaposlitev zdravnikov iz tujine, da v skladu z zakonskimi možnostmi zagotovi najvišje plačne razrede obstoječim zdravnikom ter da izvede še nekatere druge ukrepe.

Glede razpisa koncesij je ravenski župan Tomaž Rožen napovedal, da bodo na prihodnji seji že prvič sprejemali odlok, nato bi lahko v roku dveh mesecev objavili razpis.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 18:01 16.februar 2023.

    Pomembnost zdravnika v javnem zdravstvenem sistemu je, precenjena !!. Zakaj se državljanom ne nalije čistega vina o tem kaj imamo, kaj rabimo in potrebujemo..Operira se s številkami in primerjavami drugih držav in kaže samo interes dolečenih skorumpiranih in pohlepnih skupin.