Slovenija
4314 ogledov

"Preplačane ambulante za neopredeljene rušijo plačna razmerja zdravstvenih domov"

Zdravnik Profimedia
Težke besede na novinarski konferenci iniciative Glas Ljudstva.

"Zgodil se je perverzen zasuk," je na novinarski konferenci iniciative Glas Ljudstva dejal sicer nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber. "Po zakonu bi moral biti koncesionar namenjen temu, da zakotna vasica dobi zdravnika. Zdaj pa se nam dogaja, da Ljubljančani, pa tudi drugi, odhajajo na desetine kilometrov oddaljene lokacije, da si poiščejo koncesionarja, ki jih je zapustil v njihovem osnovnem zdravstvenem domu," Kebrove besede z novinarske konference povzema portal N1.Obenem je nekdanji minister dodal, da je "to nekaj tako zelo nesprejemljivega, tako perverznega, da bi morala vlada takoj ukrepati in odpraviti določilo o plačilu vseh storitev".

"Če vsak od približno 300 koncesionarjev pritegne samo še po enega zdravnika iz zdravstvenih domov, bodo zdravstveni domovi odmrli," je pojasnil Keber in prst uperil v vlado. Podobnega mnenja je tudi Jaša Jenull, ki je izpostavil, da je "v preteklem letu 20 družinskih zdravnikov zapustilo javne zdravstvene domove". "V praksi to pomeni, da približno 30.000 pacientov svojega osebnega zdravnika, ki so ga imeli prej v zdravstvenih domovih, zdaj nimajo več. Če se bo takšna praksa nadaljevala, se bo mreža javnih zdravstvenih zavodov sesula v enem letu ali dveh," Jenulla navaja portal MMC. Spotaknil se je tudi ob primer Studia R, ki je leta 2020 dobil novega solastnika, in sicer Gorazda Pereniča"To ni zdravnik, je pravnik in recimo temu podjetnik s precej pestro preteklostjo. Svoje pravne svetovalne storitve je nudil tudi sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um, ki ga vodi Igor Muževič," je dejal Jenull in poudaril, da je sindikat Praktik.um eden glavnih akterjev pri prizadevanju za sprostitev omejenega delovanja koncesionarjev.

"Ministrstvo za zdravje, na katerem je med drugim zaposlena tudi Pereničeva soproga, te predloge podpre. Perenič investira v koncesionarstvo, Muževič mu osebno pomaga pri novačenju zdravnikov iz zdravstvenih domov s poudarkom na mladih zdravnikih. Minister Loredan pa medtem javno pozornost preusmerja na korupcijo, transparentnost ZZZS in iskanje individualne krivde posameznih vodij zdravstvenih domov. To je šolski primer prepletenosti poslovnih interesov, dobičkov in privatnih stikov, ki naš zdravstveni sistem iz ozadja vodijo že desetletja in ki so nas načrtno pripeljali do trenutnega kriznega stanja. Zakaj? Ker je, skladno z "doktrino šoka", kriza najboljša podlaga za še dodatno pospeševanje profitno usmerjene privatizacije zdravstva z ukrepi, kot so na primer preplačane "ambulante za neopredeljene", ki rušijo redno delovanje in plačna razmerja zdravstvenih domov," so kasneje, dve uri po konferenci, še dodali v sporočilu za javnost. 

Studio R je sicer medijem še pred sklicano novinarsko konferenco poslal dopis, v katerem razlaga, da deluje v korist pacientov in da denar iz zavoda ne odteka. "V Skupinski praksi zasebnih ordinacij in njeni članici družbi Studio R smo ponosni, da smo del javnega
zdravstva in razumemo, da smo plačani iz javnih sredstev pacientov in delamo za paciente. Obstajamo samo zaradi enega cilja - zdravja naših pacientov. Zato vsak dan znova dokazujemo, da v primarnem zdravstvu: 1. sredstva javnega zdravstva več kot zadoščajo za kakovostno in dostopno zdravstveno oskrbo vseh, ki jo potrebujejo; 2. pametna in učinkovita organizacija v javnih zavodih in koncesionarjih zagotavlja prijazno delovno okolje za zaposlene in kakovostne storitve; 3. pošteno in pregledno poslovanje omogoča finančno uspešnost ter ni potrebno nobeno varčevanje ne pri plačah zaposlenih, ne pri laboratorijskih ali drugih preiskavah za paciente in tudi ne dodatno zaračunavanje storitev; 4. lahko brez omejitev poskrbimo za kakovostno in dostopno zdravstveno oskrbo vseh, ki jo potrebujejo,"
so zapisali v dopisu. "Zato ostro nasprotujemo zavajanju javnosti s strani različnih "poznavalcev". Pri tem ne želimo soditi, ali gre kljub dolgoletnemu delu v zdravstvu pri teh posameznikih za nestrokovnost, nedelavnost ali koruptivnost. Rezultat za paciente je enak – slabo dostopno javno zdravstvo," so zaključili in sporočili, da javni denar porabljajo za paciente. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Ender3 18:44 13.februar 2023.

    In kako situacijo ne rešiš in premostiš tako, da jo preplačaš ?. Dolgoročno pa, povzročiš nezadovoljstvo pri najbolj pohlepnih in za zdravstvo destruktivnih posameznikov pri koritu..

  • Avatar R_D
    R_D 17:36 13.februar 2023.

    Ti idioti bodo povzročili ravno to proti čemu mislijo da se borijo. Zdaj bi radi še plače določali? Smo slišali zadnjič mesca, ko je izjavil, da si naj zdravniki pogledajo kake plače imajo učitelji. Take norce imamo na oblasti, da ...prikaži več enačijo MF z neko pedagoško šolo. FDV je pa tako superioren po mnenju mesca. Ta vlada bo nepovratno zjebala državo.

  • jakec1575 17:09 13.februar 2023.

    aha. muževič in praktikum zraven se mi je zdelo.