Rak: Slovenija spet na neslavnem prvem mestu

Foto: Profimedia
Visoko na lestvici umrljivosti zaradi te bolezni je v EU tudi Nizozemska, v Bolgariji jih umira najmanj.
Oglej si celoten članek

Direktorat evropske komisije za statistiko Eurostat je objavil statistične podatke o smrti zaradi raka. Slovenija se je znašla na prvem mestu po deležu smrti, ki so posledica obolenja za rakom. Kar 31,5 odstotkov vseh smrti v Sloveniji je posledica raka. Izredno visok delež, nad 30 odstotkov je še na Nizozemskem.

Foto: eurostat  

Na lestvici umrljivosti zaradi te hude bolezni sta visoko še Danska in Irska. Od naših sosed sta se med prvimi desetimi po umrljivosti znašli še Italija na devetem (26,4) in Hrvaška na desetem mestu ( 25,8).

Najmanj jih v državah EU zaradi raka umre v Bolgariji,18, 4 odstotka, sledijo Romunija, Latvija in Litva. 

Podatki so za leto 2015, ko je v Sloveniji za rakom umrlo 19.756 ljudi, 9677 moških in 10.0979 žensk. 

V Evropski uniji je v letu 2015 zaradi raka umrlo skoraj 1,3 milijona ljudi, skupaj je rak povzročil kar 25,4  odstotka smrti, od tega pa je bilo več moških (28,7) kot žensk (22,1).

V Sloveniji Ste vedeli? To je drugi najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji

Zdravje Z izkušnjo rakave bolezni živi skoraj 90.000 Slovencev

Moški so v največ primerih zbolevali za rakom na pljučih, rakom na debelem črevesju in danki ter za rakom prostate. Pri ženskah prevladuje rak dojk, pogosto pa zbolijo tudi za rakom na pljučih in debelem črevesju.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:41 22. November 2018.

    Glavni problem so čakalne vrste ! Čakalna doba za specialista je leto in več .......dokler te ne sesuje nisi na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.