Gregorič obupal in nepreklicno odstopil

Foto: Anže Petekovšek Igor Gregorič
V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) Brane Dobnikar je danes v izjavi za STA potrdil, da je predsednik sveta NIOSB Igor Gregorič pred tednom dni nepreklicno odstopil kot predsednik in tudi kot član sveta. Dobnikar je pojasnil, da ima tudi sam že pripravljeno odstopno izjavo.
Oglej si celoten članek

S svojo odstopno izjavo namerava Brane Dobnikar počakati predvidoma do prihodnjega torka, ko se bo sestal z ministrom za zdravje Samom Fakinom. Slednji se je na Gregoričev odstop namreč odzval s povabilom na sestanek, ki pa se ga Gregorič po Dobnikarjevih besedah ne bo udeležil. Poleg Gregoriča je kot član sveta inštituta odstopil tudi Andrej Robida, je dodal Dobnikar.

Novi zapleti Otroška srčna kirurgija: Gregorič razkriva, kako mu mečejo polena pod noge

"Blokirane vse možnosti za udejanje inštituta"

Ključni razlog za Gregoričev odstop Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta. "Minister je dal v dveh nedavnih izjavah za javnost nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita," je spomnil.

Zdravje Namesto NIOSB skupni center s Hrvati?

Fakin: Slovenske otroke bodo operirali slovenski strokovnjaki

Minister za zdravje Samo Fakin je napovedal, da bo odločitev o prihodnjem delovanju NIOSB odločil padla sredi decembra, če sklepamo po njegovih zadnjih izjavah pa se vse bolj nagiba k temu, da bi program deloval znotraj UKC, napovedoval pa je tudi sodelovanje s Hrvati.

"Dolgoročno bomo problem otroške srčne kirurgije reševali z domačimi strokovnjaki, ki jih je treba izšolati, zato Gregorič in zato sodelovanje s Hrvati," je nedavno dejal Fakin. Kot je mogoče razumeti, se Fakin nagiba k tretji možnosti in NIOSB ne bo postal samostojni inštitut, saj bi to povzročilo več zapletov ter stalo bistveno več, kot pa, če inštitut deluje kot samostojni oddelek v okviru UKC Ljubljana. 

"Po ministrovih izjavah ne vemo več, kaj je naša funkcija"

"Po ministrovih izjavah ne vemo več, kaj je sploh naša funkcija," je opozoril Dobnikar. Dodal je še, da je Gregorič v odgovoru na povabilo na sestanek ministra le spomnil, da je nepreklicno odstopil kot predsednik in kot član sveta NIOSB. Po odstopih Gregoriča in Robide v svetu ostajata še dva člana.

Kot je sicer minister Fakin dejal na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki je bila 16. novembra, se ponuja logična rešitev, da program otroške kardiokirurgije ostane znotraj ljubljanskega kliničnega centra, kjer so se po njegovih besedah v zadnjih mesecih razmere stabilizirale in kjer je kritična masa medicinske stroke, opreme in prostorov.

Slovenski kirurg že uspešno operiral

Iz UKC Ljubljana medtem sporočajo, da programa otroške srčne kirurgije niso le stabilizirali, ampak celo izboljšali. Pridobili so tudi domačega otroškega srčnega kirurga. "Pred dnevi smo uspešno transplantirali srce enemu od otrok. Pred 14 dnevi je domači kirurg skupaj z domačim asistentom uspešno operiral otroka v kritičnem stanju, ki smo ga pripeljali iz Maribora," je sredi novembra dejal direktor UKC Aleš Šabeder.

Hudo bolni otroci Otroška srčna kirurgija: Domači kirurg uspešno operiral otroka v kritičnem stanju

Z ministrstva pa so danes sporočili, da so Gregoričevo odstopno izjavo prejeli 27. novembra, pri čemer Fakin "obžaluje odstop predsednika sveta NIOSB pred končno odločitvijo o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami". Gregorič je po navedbah ministrstva v izjavi zapisal, da "v kontekstu, kot ga navaja minister za zdravje, vloge NIOSB in svoje vloge kot predsednik sveta ne vidim več".

Na ministrstvu so tudi napovedali, da bo Fakin odločitev o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami sprejel po sestanku, ki ga bo imel še v decembru s predstavniki ljubljanskega kliničnega centra in vodstvom NIOSB. "Minister bo svojo odločitev najprej sporočil vladi, zatem pa bo obvestil tudi javnost," so še zapisali. To naj bi se zgodilo do 15. decembra. 

Kot je sicer Fakin dejal na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki je bila 16. novembra, se ponuja logična rešitev, da program otroške kardiokirurgije ostane znotraj ljubljanskega kliničnega centra, kjer so se po njegovih besedah v zadnjih mesecih razmere stabilizirale in kjer je kritična masa medicinske stroke, opreme in prostorov.

Poslanci SDS, NSi in SNS pa so danes zahtevali odreditev parlamentarne preiskave na področju zdravstva. Med drugim želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje varno in kakovostno ter je postal "nacionalna katastrofa". Raziskati želijo tudi po njihovem mnenju neurejeno področje nabav in upravljanja z medicinsko opremo.

Zdravje Otroška srčna kirurgija: "To je nacionalna katastrofa, ki jo mora raziskati komisija"

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:04 6. December 2018.

    Direktor čega,če pa sploh nimajo zdravnikov na otroški srčni kirurgiji,sami šefi deljo naj raje za kar so plačani!

  • 08:25 6. December 2018.

    To je samo moje mnenje. Mislim, da ni prevelike škode, če je nepreklicno odstopil. Preden bi po njegovi zamisli nastal …

  • 07:41 5. December 2018.

    Če me spomin ne vara, je UKC Lj enkrat že pokopal program otroške srčne kirurgije. Verjetno ga bo še drugič, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.