Zdravje
4893 ogledov

Namesto NIOSB skupni center s Hrvati?

Otroška srčna kirurgija
Slovenske otroke bodo operirali slovenski strokovnjaki.

"Dolgoročno bomo problem otroške srčne kirurgije reševali z domačimi strokovnjaki, ki jih je treba izšolati, zato Gregorič in zato sodelovanje s Hrvati," je danes napovedal minister za zdravje Samo Fakin, ki odloča o usodi Nacionalnega inštituta za otroške srčne napake, ki je projekt vlade Mira Cerarja.

Kot je mogoče razumeti, se Fakin nagiba k tretji možnosti in NIOSB ne bo postal samostojni inštitut, saj bi to povzročilo več zapletov ter stalo bistveno več, kot pa, če inštitut deluje kot samostojni oddelek v okviru UKC Ljubljana.

Fakin: Otroka operirala slovenska ekipa

Letos se je na otroški srčni kirurgiji v UKC Ljubljana zdravilo 86 otrok, 18 jih je bilo operiranih v tujini, enega pa so v Ljubljani po navedbi Fakina že operirali slovenski strokovnjaki. "Klinični center ima nekaj tujih strokovnjakov, izšolat pa je treba slovensko ekipo," pravi Fakin.

Program se ves čas (razen v času, ko so prihajali zdravniki NIOSB) varno izvaja v skladu z strategijo obravnave prirojenih srčnih napak, v UKCL, v sodelovanju s kirurgi iz otroškega srčnega centra MOTOL, Praga, v sodelovanju z zdravniki intenzivisti iz RH, ter seveda s svojimi zaposlenimi. Ponovno je v program vključen domači kirurg, zaposlili smo kompetentnega pediatričnega kardiologa, smo v konkretniih dogovorih za zaposlitev še enega kirurga. V ekipi so prosili, da njihovih imen ne izpostavljamo javno, so sporočili z UKCL.

Fakin želi ohraniti sodelovanje s kirurgom iz ZDA Igorjem Gregoričem, ki je strokovni vodja NIOSB ravno zaradi možnosti izobraževanja slovenskih zdravnikov Vse večkrat se omenja tudi skupni center s katero od sosednih držav, najverjetneje s Hrvaško, s čimer bi rešili problem majhnega števila bolnikov in s tem manjše kritične mase za to usposobljenih zdravnikov. V Sloveniji je namreč okoli 100 otrok s srčnimi boleznimi, za optimalno delovanje pa bi jih moral center zdraviti vsaj 150.

SDS zahteva izredno sejo

"Zdi se, da problem oziroma agonija otroške srčne kirurgije prehaja v kriminalno dejanje," je danes ocenila poslanka SDS Jelka Godec, ki je danes predstavila zahtevo za vnovično nujno sejo odbora za zdravstvo na temo reševanja problemov otroške srčne kirurgije, ki so jo vložili v torek. "Zelo me veseli, da bo na to temo sklicana izredna seja, ker bomo lahko sedli in si vse povedali," pravi Fakin.

Zdravniki NIOSB Zdravje Inštitutu, za katerega se še ne ve, kdaj bo deloval, dodatnih 1,7 milijona evrov

Cerarjeva vlada je pred odhodom inštitutu namenila 1.700.000 evrov, vendar je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavrnil možnost za prenos programa za zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako za leto 2018 iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana na NIOSB.

Igor Gregorič | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
Kot pojasnjuje Fakin, so na ministrstvu za zdravje v postopku usklajevanja med NIOSB in UKC Ljubljana.
V zadnjih dneh se je spor med NIOSB in UKC zaostril. Gregorič je na včerajšnjem posvetu o podatkih v zdravstvu ocenil, da se je stanje programa otroške srčne kirurgije na UKC Ljubljana v zadnjih štirih letih še poslabšalo in je katastrofalno.

Pranje umazanega perila

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič | Avtor: V. L. UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec, Teodor Žepič V. L.
Gregorič, ki še vedno meni, da je najboljša rešitev ustanovitev samostojnega inštituta, razloge za slabo komunikacijo med vodstvi NIOSB in UKC vidi v različni "filozofiji" in različnih podatkih, na katere se sklicuje vsaka od strani.

Generalni direktor ljubljanskega UKC Aleš Šabeder pa je Gregoriču očital, da zadnja pol leta zavrača kakršnekoli pogovore o odnosu med UKC in NIOSB pri vprašanju otroške kardiokirurgije, kar sta tako Gregorič kot v. d. direktorja NIOSB Brane Dobnikar zanikala.

"Zelo mi je žal, da je bil današnji posvet o podatkih v zdravstvu izkoriščen za pranje umazanega perila," je še sinoči ob robu seje sveta zavoda dejal Šebeder. Poudaril je, da so se bili z vodstvom Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) vedno pripravljeni pogovarjati in skupaj iskati rešitve. "Naša želja je, da oboji damo na mizo vse trenutne kapacitete in resurse, ki jih imamo, da najdemo najboljšo rešitev za varno obravnavno naših otrok," je dejal glede nadaljnjih usklajevanj.

 

Komentarjev 2