Zdravje > Otrok
3425 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Domači kirurg uspešno operiral otroka v kritičnem stanju

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC
1/7
UKC LJ
Po odhodu treh pediatričnih kardiologov jim je zdaj znova uspelo vzpostaviti program. NIOSB kot tujek v glavah, je bil kritičen zdravnik na Pediatrični kliniki.

Nujno sejo odbora za zdravstvo so sklicali na predlog poslanske skupine SDS, glavna naloga pa vizija programa otroške srčne kirurgije pri nas. Kot je dejala poslanka Jelka Godec, dvotirnost ni dobra: "Kot bi imeli ljubico in ženo, kar se vedno slabo konča,"  je dejstvo, da vlada financira kar dva tovrstna programa, komentirala Godčeva. 

Igor Gregorič Novi zapleti Zdravje Otroška srčna kirurgija: Gregorič razkriva, kako mu mečejo polena pod noge

Tudi domači eksperti si zaslužijo plačilo

seja odbora DZ za zdravstvo | Avtor: Saša Despot Seja odbora DZ za zdravstvo, na kateri so na zahtevo poslanske skupine SDS obravnavali stanje in aktivnosti na področju izvajanja dejavnosti obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami Saša Despot
Minister za zdravje Samo Fakin je napovedal, da bo odločitev o prihodnjem delovanju letos ustanovljenega Nacionalnega inštututa za otroške srčne bolezni (NIOSB) padla sredi decembra. 

Če bi program deloval kot samostojna enota, bi nas to zelo drago stalo, potrebovali bi tuje strokovnjake, je dodal minister. Po njegovem bi se v Sloveniji morali enkrat odločiti, kako bolje plačati domače vrhunske zdravnike. "Če smo to storili za strokovnjaka na drugih ekonomskih področjih, za različne evropske eksperte za promet in ne vem še kaj, ne vidim razloga, da ne bi tega storili tudi tukaj,"  je dodal. Druga možnost je po njegovem tudi, da program ostane znotraj UKC-ja.

Klinični center ima popravni izpit

"Do 15. decembra nameravam sprejeti dokončno rešitev na podlagi vseh dejstev in se pred tem mirno pogovoriti. Pregrevanje ozračja in politiziranje, vse to nam ne bo pomagalo. Na meni je, da zagotovim varnost tem bolnikom, tudi z zunanjim centrom, za katerega pa smo slišali, kaj bi to pomenilo. Odločitev o NIOSB je padla v nekih drugih časih, klinični center ima popravni izpit,"  je na nujni seji odbora za zdravstvo poudaril Fakin.

Otroška srčna kirurgija UKC Ljubljana Zdravje Otroška srčna kirurgija: "Tukaj ga imate, zdaj pa poskrbite zanj."

Sodelovanje nemogoče

Na vprašanje, h kakšni rešitvi se osebno nagiba, pa je sicer Fakin pred dnevi odgovoril, da bi bilo preprosto preveč zapletov, če bi NIOSB deloval kot samostojni zavod, saj mora v vsakem primeru sodelovati s kliničnimi oddelki UKC. 

seja odbora DZ za zdravstvo | Avtor: Saša Despot Seja odbora DZ za zdravstvo, na kateri so na zahtevo poslanske skupine SDS obravnavali stanje in aktivnosti na področju izvajanja dejavnosti obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami Saša Despot
Glede na dosedanje dogajanje pa tudi glede na današnjo razpravo, bo to sodelovanje zelo težko vzpostaviti. Na eni strani vodilni z UKC Ljubljana, na drugi pa član sveta NIOSB  Andrej Robida, ki meni, da je UKC-ju zaradi lastnih interesov uspelo uničiti Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. "Po mojem mnenju je šlo za dobro orkestrirano kampanjo, tudi s pomočjo hišnih medijiev, o znanstvenih dokazih pa nič," je dodal Robida, ki meni, da klinični center zavaja glede uspešnosti progama otroške srčne kirurgije.

Operirali domači strokovnjaki

Na seji je sodelovalo tudi vodstvo ljubljanskega UKC in predstavilo svoj program za zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako. Kot so povedali, jim ga ni uspelo samo stabilizirati, temveč celo izboljšati. Pridobili so tudi domačega otroškega srčnega kirurga. "Pred dnevi smo uspešno transplantirali srce enemu od otrok. Pred 14 dnevi je domači kirurg skupaj z domačim asistentom uspešno operiral otroka v kritičnem stanju, ki smo ga pripeljali iz Maribora," je na začetku predstavitve dejal generalni direktor Aleš Šabeder. 

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ

Načrt za leto 2019 je optimizacija programa otroške kardiologije s popolnitvijo kadrovske zasedbe in oblikovanjem stalne ekipe, je napovedal Šabeder. Pojasnil je, da je strokovni svet UKC sprejel sklep, s katerim je svetu zavoda predlagal vnovično vzpostavitev delovanja centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. 

Tujek v glavi

Izrazito kritičen do NIOSB pa je bil vodja oddelka za intenzivno terapijo na pediatrični kliniki Štefan Grosek. Kot je dejal dopoldne pred novinarji, NIOSB dojema kot "tujek v svoji glavi in glavah svojih kolegov". "To sodelovanje se je začelo sredi poletja, z dopusta smo klicali naše zdravnike in sestre in če njih ne bi bilo in ne bi delali 24 ur na dan, tega programa ne bi bilo. Zame je ustanovitev takega inštituta, ki bi prevzel vse naenkrat, brez programa, brez jasnih ljudi, nedopustno," je dodal.

Dr. Štefan Grosek | Avtor: V. L. V. L.
Po njegovem prepričanju bi v primeru, da bi NIOSB vstopil v UKC ter poleg prostorov in opreme prevzel tudi kader, nastala "katastrofa" za zdravljenje najhuje bolnih otrok.

Šabeder in Grosek sta še pred omenjeno sejo opozorila, da se je v času, ko je NIOSB pošiljal kirurge na pediatrično kliniko, povečalo tveganje v programu otroške kardiologije. Razlogov za to je bilo več: prepogoste menjave tujih kirurgov, njihovo slabo poznavanje delovnega okolja, v katerega so prišli, kot tudi prevelike časovne vrzeli med odhodom enega kirurga in prihodom drugega, je navedel Šabeder.

 

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Sulinna
    Sulinna 00:18 17.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top