S svojimi mislimi premaknili drugega

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Strokovnjakom je že uspelo doseči, da je oseba s svojimi mislimi premaknila drugo osebo.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki z Univerze v Newcastlu si že dolgo prizadevajo, da bi si tudi v resnici lahko med sabo brali misli, piše The Guardian. Kako to izgleda, je poizkusil njihov novinar Tom Ireland.

Preizkusil je metodo, ki jo imenujejo Transcranial magnetic simulation, ki predvideva usmerjanje delovanja posameznikovih udov s pomočjo misli druge osebe. Pojasnil je, da so mu na lasišče pričvrstili na stotine elektrod, dogajanje v njegovih možganih pa se je izrisalo na grafu. Šele ko se je sprostil in zaprl oči, so se na grafu izrisali umirjeni valovi.

Za gibalno ovirane osebe 

Znantsveniki si želijo, da bi s to tehniko lahko pomagali pri rehabilitaciji gibalno oviranim osebam, ki trpijo za paralizo, so zaradi nesreče na vozičku ali pa so priklenjeni na bolnišnično posteljo.

Strokovnjakom z Univerze v Newcastlu je sicer že uspelo poslati signale iz možganov ene osebe v možgane druge osebe. Uspelo jim je tudi, da je oseba s svojimi mislimi premaknila drugo osebo.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.