Zdravje > Aktualno
59 ogledov

S svojimi mislimi premaknili drugega

Zivljenje 13.02.14, mozgani, mri  foto: shutterstock Shutterstock
Strokovnjakom je že uspelo doseči, da je oseba s svojimi mislimi premaknila drugo osebo.

Znanstveniki z Univerze v Newcastlu si že dolgo prizadevajo, da bi si tudi v resnici lahko med sabo brali misli, piše The Guardian. Kako to izgleda, je poizkusil njihov novinar Tom Ireland.

Preizkusil je metodo, ki jo imenujejo Transcranial magnetic simulation, ki predvideva usmerjanje delovanja posameznikovih udov s pomočjo misli druge osebe. Pojasnil je, da so mu na lasišče pričvrstili na stotine elektrod, dogajanje v njegovih možganih pa se je izrisalo na grafu. Šele ko se je sprostil in zaprl oči, so se na grafu izrisali umirjeni valovi.

Za gibalno ovirane osebe 

Znantsveniki si želijo, da bi s to tehniko lahko pomagali pri rehabilitaciji gibalno oviranim osebam, ki trpijo za paralizo, so zaradi nesreče na vozičku ali pa so priklenjeni na bolnišnično posteljo.

Strokovnjakom z Univerze v Newcastlu je sicer že uspelo poslati signale iz možganov ene osebe v možgane druge osebe. Uspelo jim je tudi, da je oseba s svojimi mislimi premaknila drugo osebo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.