Ščitnica: Za tem trpi vsak deseti Slovenec

Foto: Profimedia Ščitnica Foto: Profimedia Ščitnica
Veliko izmed njih diagnoze še nima postav­ljene!
Oglej si celoten članek

"Po ocenah slovenskih tirologov najmanj deset odstotkov Slovencev trpi zaradi ene od bolezni žleze ščitnice. Veliko izmed njih diagnoze še nima postav­ljene," opozarjajo pri  Društvu za pomoč pri obolenjih ščitnice Metuljčica. Bolezni ščitnice namreč zaradi nespecifičnih znakov vse prepogosto ostajajo neprepoznane.

Foto: Profimedia Ščitnica Ščitnica je žleza, ki leži pred sapnikom na sprednjem spodnjem delu vratu. Sestavljena je iz dveh režnjev in ima obliko metulja. Ker ščitnica v kri izloča hormone jo uvrščamo med žleze z notranjim izločanjem. Zdrava ščitnica poleg hormona tiroksina in trijodtironina, izloča še različice drugih hormonov. Če ne deluje pravilno, ji teh za metabolizem nujnih hormonov primanjkuje, kar prinaša obilico težav. 

Glavna ščitnična hormona uravnavata presnovo in vplivata na vse organe v telesu, pomembna sta za rast in razvoj ploda. Vplivata na delovanje hipofize, ki glede na njuno količino izloča hormon tirotropin. Če ščitnica zboli, se lahko spremenita velikost ali oblika žleze, lahko se spremeni tudi njena funkcija.

Tumor Alya iskreno o tumorju na ščitnici

Težave v nosečnosti: Hipertiroza v nosečnosti lahko povzroči splav, prezgoden porod ali zastoj rasti ploda

Neustrezno delovanje ščitnice pomembno vpliva tudi na sposobnost zanositve, potek nosečnosti in razvoj ploda. "Onemogoči lahko brezskrben užitek v enem najlepših življenjskih obdobij, ko je ženska nosilka stvarjenja in razvoja novega bitja," opozarjajo na UKC Ljubljana, kjer so ob današnjem svetovnem dnevu ščitnice strokovno srečanje namenili ženskam v rodnem obdobju.

Foto: Žurnal24 nosečnost, nosečnica, ultrazvok Avtoimunska bolezen ščitnice ali hipotiroza je najpogostejša ščitnična bolezen, pa tudi najpogostejša avtoimunska bolezen pri pri ženskah v rodni dobi, saj jo ima vsaka peta ženska in kar vsaka šesta nosečnica. 

Ščitnični hormoni so ključni za normalen razvoj centralnega živčevja pri otroku, preskrba z materinimi ščitničnimi hormoni pa je posebej pomembna v zgodnji nosečnosti, ko plod še nima lastne ščitnice.

Hipotiroza pri materi lahko torej pomeni motnjo razvoja pri otroku, zato pri teh bolnicah preverjajo ščitnične hormone ter nadomestiti morebitno pomanjkanje takoj ob zanositvi ali še bolje pred načrtovano nosečnostjo. Hipertiroza v nosečnosti lahko povzroči splav, prezgoden porod ali zastoj rasti ploda, zato je nujno zdravljenje pod nadzorom tirologa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:20 25. Maj 2018.

    Še mal se cepit, še mal antibiotikov potalat, še mal amalgama v usta zmetat, še mal tablet potalat, še posebej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.