Skrbi. Število primerov okužb v Avstriji narašča.

Foto: Epa
Foto: Epa
Avstrijski minister za zdravje pozval k cepljenju.
Oglej si celoten članek

Od začetka leta so v Avstriji zabeležili že 30 primerov ošpic, je danes potrdil avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch in prebivalce pozval k cepljenju. Zaradi naraščajočega števila okužb bodo prihodnji teden na Dunaju in avstrijskem Koroškem začeli s posebno kampanjo cepljenja proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

"Z brezplačnim cepljenjem proti ošpicam lahko enostavno in učinkovito zaščitite sebe in svoje bližnje pred okužbo. Le če bomo znatno povečali stopnjo cepljenja, se bomo lahko izognili prihodnjim izbruhom," je poudaril Rauch.

Ob tem je opozoril, da ošpice niso neškodljiva otroška bolezen in se je ne sme jemati zlahka. Avstrijsko ministrstvo za zdravje je od izbruha bolezni v tesnem stiku z zveznimi deželami, da bi čim bolje zajezili nadaljnje širjenje okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po navedbah Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) so v februarju o sumu oziroma potrjenih primerih ošpic poročali tudi v Nemčiji, Španiji in na Slovaškem. V Sloveniji pa letos še nismo zabeležili primera ošpic, je sporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Po podatkih NIJZ je precepljenost otrok v državi s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam v letu 2021 znašala 95,3 odstotka, z drugim odmerkom pa 92,2 odstotka.

Zdravje Izbruh ošpic: Šest otrok se zdravi v bolnišnici

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 01:36 25. Februar 2023.

    vsi boste umrli in ne vem zakaj se sploh sekrate, še posebej če ne verjamete v posmrtno življenje....kaj vam bo …

  • 18:39 24. Februar 2023.

    Vse več bo težav s sicer nepomembnimi boleznimi, ker ima narod zaradi cepljenja z nedelujočim cepivom uničen imunski sistem..Poleg tega …

  • 17:03 24. Februar 2023.

    Ali pa tebe, samo bolj kot antistrokovnjaka.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.