Zdravje
501 ogledov

Izbruh ošpic: Šest otrok se zdravi v bolnišnici

ošpice Profimedias
V avstrijskem Gradcu in okolici so v zadnjih dneh zabeležili več kot 20 primerov ošpic, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Šest otrok se zdravi na pediatrični kliniki v Gradcu. V prestolnici avstrijske Štajerske so zato za danes razpisali dodaten termin cepljenja proti ošpicam za otroke, ki še niso bili cepljeni.

Predstojnik graške pediatrične klinike Ernst Eber je za agencijo APA pojasnil, da so otroci, ki so zaradi ošpic na zdravljenju v bolnišnici, stari od enega do enajst let, kar pomeni, da bi bili že lahko cepljeni proti tej bolezni. V Avstriji namreč cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam priporočajo pri desetih mesecih starosti.

Več otrok, ki so jih sprejeli v bolnišnico, je ta zelo nalezljiva bolezen prizadela huje, kar pomeni, da potrebujejo dodatno oskrbo s kisikom, je pojasnil Eber.

Poleg tega so od konca tedna kakih 15 otrok zdravili z imunoglobulini v obliki infuzije, ki lahko preprečijo ali oslabijo izbruh bolezni. Kot je dejal Eber, na ta način želijo zaščititi predvsem dojenčke, mlajše od devetih mesecev, ki še ne morejo biti cepljeni, a so prišli v stik z okuženimi z ošpicami.

Pristojne zdravstvene oblasti v Gradcu so doslej na območju mesta zabeležile 17 potrjenih primerov ošpic, bojijo pa se še novih, saj inkubacijska doba znaša od sedem do deset dni. Zato so za danes popoldne razpisali dodaten termin brezplačnega cepljenja proti ošpicam za otroke, ki še niso bili cepljeni proti tej bolezni.

Po poročanju agencije APA februar velja za mesec, ko je okužb z ošpicami običajno več kot sicer. Zaradi pandemije covida-19 sicer v zadnjih letih ni bilo veliko primerov te bolezni. Zadnji večji izbruh ošpic so na avstrijskem Štajerskem zabeležili leta 2019, ko so potrdili 40 primerov te bolezni, še poroča APA.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.