Starši, ne delajte teh napak

Foto: Profimedia
Opisane napake ne vplivajo le na trenutno zdravje in razvoj otrok, temveč predstavljajo tudi tveganje za razvoj nekaterih nevarnih bolezni.
Oglej si celoten članek

"Prehrana otroka v predšolskem obdobju ima pomemben vpliv na zdravje. Gre za obdobje, ko se hrana porabi za izgradijo kosti, mišic in organov, vpliva pa tudi na razvoj možganov," pojasnjujejo na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Zato so prehranske potrebe otrok po njihovih navedbah tako posebne. V tem času je otrok popolnoma odvisen od odraslih, ki skrbimo zanj in oblikujemo njegovo prihodnost. Poleg tega izkušnje s prehrano v tem obdobju po njihovih informacijah pomembno zaznamujejo prehranske navade v odrasli dobi. 

Dohodnina Olajšava za otroka: Kako jo čim bolje izkoristiti

Tudi nekatere vrste raka

Najpogostejše napake v prehranskih navadah otrok in mladostnikov so po njihovih izkušnjah:

  • Opuščanje obrokov, neredno prehranjevanje in nadomeščanje obrokov s sladkimi in slanimi prigrizki.
  • Premalo zaužite zelenjave, kaš, polnovrednih žitnih izdelkov, rib, mleka in mlečnih izdelkov ter rastlinskih olj.
  • Preveč zaužitega sladkorja, živalskih maščob in soli zaradi pretiranega uživanja sladkih pijač, mesnih izdelkov, sladkih in slanih pekovskih izdelkov, sladkih mlečnih desertov.
  • Prepozen prehod na uživanje živil v koščkih, kar pri najmlajših otrocih povzroča težave pri žvečenju.

"Navedeno ne vpliva le na trenutno zdravje in razvoj otrok, temveč predstavlja tveganje za postopni razvoj bolezni, kot so: sladkorna bolezen tipa II, bolezni srca in ožilja, debelost, nekatere vrste raka, osteoporoza in različne anemije," še opozarjajo. 

Stavka bo! Če imate otroke v vrtcu ali šoli, morate prebrati tole ...

anja.scuka@zurnal24.si
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.