Zdravje > Prehrana
3885 ogledov

Starši, ne delajte teh napak

Otrok prehrana
Opisane napake ne vplivajo le na trenutno zdravje in razvoj otrok, temveč predstavljajo tudi tveganje za razvoj nekaterih nevarnih bolezni.

"Prehrana otroka v predšolskem obdobju ima pomemben vpliv na zdravje. Gre za obdobje, ko se hrana porabi za izgradijo kosti, mišic in organov, vpliva pa tudi na razvoj možganov," pojasnjujejo na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Zato so prehranske potrebe otrok po njihovih navedbah tako posebne. V tem času je otrok popolnoma odvisen od odraslih, ki skrbimo zanj in oblikujemo njegovo prihodnost. Poleg tega izkušnje s prehrano v tem obdobju po njihovih informacijah pomembno zaznamujejo prehranske navade v odrasli dobi. 

Zima otrok Dohodnina Slovenija Olajšava za otroka: Kako jo čim bolje izkoristiti

Tudi nekatere vrste raka

Najpogostejše napake v prehranskih navadah otrok in mladostnikov so po njihovih izkušnjah:

  • Opuščanje obrokov, neredno prehranjevanje in nadomeščanje obrokov s sladkimi in slanimi prigrizki.
  • Premalo zaužite zelenjave, kaš, polnovrednih žitnih izdelkov, rib, mleka in mlečnih izdelkov ter rastlinskih olj.
  • Preveč zaužitega sladkorja, živalskih maščob in soli zaradi pretiranega uživanja sladkih pijač, mesnih izdelkov, sladkih in slanih pekovskih izdelkov, sladkih mlečnih desertov.
  • Prepozen prehod na uživanje živil v koščkih, kar pri najmlajših otrocih povzroča težave pri žvečenju.

"Navedeno ne vpliva le na trenutno zdravje in razvoj otrok, temveč predstavlja tveganje za postopni razvoj bolezni, kot so: sladkorna bolezen tipa II, bolezni srca in ožilja, debelost, nekatere vrste raka, osteoporoza in različne anemije," še opozarjajo. 

Učilnica Stavka bo! Slovenija Če imate otroke v vrtcu ali šoli, morate prebrati tole ...
anja.scuka@zurnal24.si
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice