Avto
22890 ogledov

Vse manj staršev počne to, kar bi morali

Prometna nesreča kombija Gasilska brigada Maribor Fotografija je simbollna.
To bi morali početi starši!

* - fotografija je simbolna.

Starše v pižami pred klubom je lažje preživeti kot prometno nesrečo pod vplivom alkohola.

To je slogan akcije "Heroji furajo v pižami“, v kateri želijo vse mlade, ki se udeležujejo zabav, in tudi starše, ki pustijo mlade na zabave, da ni sramotno, da jih pridejo po zabavi iskat pred lokal, klub ali diskoteko in jih varno odpeljejo domov.

Invalidi pri 22 letih

Statistični podatki, ki jih zbirajo pri Agenciji za varnost v prometu in policiji, ki sta del akcije, kažejo, so zastrašujoči. Tretjina vseh nesreč se zgodi zaradi alkohola oziroma vožnje pod vplivom alkohola. Tretjino tovrstnih nesreč zakrivijo mladostniki. Povprečna starost tistega, ki končna na invalidskem vozičku, je 22 let!

ritka rit zadnjica seksi RAZGALJENA DEKLETA Avto Mladi vozniki poleti v smrt, ker ob cesti gledajo razgaljene mladenke

Eden od pobudnikov akcije, David Razgoršek iz Zavoda VOZIM pravi, da mladi prepogosto mislijo, da se jim nič ne more zgoditi, da so nesmrtni. "Ravno to želimo opozoriti. Žalosten sem, ko znova in znova gledamo podatke o prometni varnosti. Za temi podatki so zgodbe, tako naših članov, kot druge zgodbe,“ pravi Razgoršek, ki je zaradi prometne nesreče tudi sam invalid na invalidskem vozičku.

Bistvo projekta je zmanjšati število prometnih nesreč, katerih posledica je alkohol in mlade in starše ozavestiti, da naj o prevozu domov razmišljajo že pred odhodom na zabavo. Slovenci smo še vedno nad evropskim povprečjem po številu povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola in tudi žrtev. 

Heroji furajo v pižami | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Nisi heroj, če si pijan za volanom, si bedak

Organizatorji želijo z akcijo sporočiti, da nisi heroj, če se pijan po zabavi usedeš v avtomobil in odpelješ domov ali prisedeš k alkoholizirani osebi. Heroj si, če sredi noči vstaneš in pobereš mlade po zabavi in jih odpelješ domov. Opozarjajo, da je vse manj staršev, bratov, sester, stricev, tet, prijateljev, ki sredi noči vstanejo in „v pižami“ pridejo po mlade pred nočni klub. Povedati želijo, da da to ni sramotno dejanje, ampak herojsko in „kul“ dejanje. 

Policija in nova vozila PRVA TAKA PRI NAS Avto Prometna policija kupila napravo za 90 tisoč evrov

Svojo zgodbo je predstavil 27-letni Aleš, ki je pri 17 letih pristal na invalidskem vozičku zaradi nesreče, ki ji je botroval alkohol. Danes v okviru Zavoda VOZIM hodi po srednjih šolah in s svojo tragično zgodbo opozarja srednješolce, ki so najbolj rizična skupina, kakšne so posledice neodgovornega dejanja. "Po prometni nesreči sem lahko premikal le eno ramo. Deset let sem potreboval, da sem si malo opomogel,“ pripoveduje Aleš, ki je mobilen le v invalidskem vozičku, vozi pa tudi avtomobil, prilagojen invalidom: "V akciji sem se izpostavil, ker bi rad mladim povedal, da se ne splača tvegati. Da si bedak, če tvegaš. Prihajam s podeželja. Mnogo stvari smo počeli, da smo prišli domov z zabave. Počeli smo veliko nevarnih in tudi kaznivih dejanj, da smo prišli domov. Če sem ušel pravnim posledicam, pa nisem najhujšim – to je bila prometna nesreča,“ pravi in dodaja, da brez pomisleka sam sredi noči vstane in se odpelje po nečake na zabavo. 

Heroji furajo v pižami | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Scenarij: Trk v drevo ali izlet s ceste

Aleš bo tako, kot ostali sogovorniki del akcije, ki se bo odvijala po različnih slovenskih krajih. Prvi del akcije bo 9. decembra v Brežicah, Slovenskih Konjicah in Idriji, kjer bodo mlade s Toyotinimi vozili (Toyota je sponzor paraolimpijske reprezentance Slovenije) prirejenimi tako, da jih lahko vozijo invalidi, z zabav prevažali varno domov.

Cilj akcije ni samo varna vožnja za zabave domov, ampak v končni fazi tudi zakonske spremembe, ki so nujne. Vesna Marinko iz AVP pravi, da grozljive posledice prometne nesreč čutijo tudi sorodniki, prijatelji, bližnji, policisti, gasilci …

Prometna nesreča Nasvet Avto Prometna nesreča: kdaj je treba poklicati policijo

Marinkova pojasnjuje, da je vsak peti ponesrečenec huje poškodovan. Pogosta praksa je, da se zgodijo nesreče z enim vozilom, trk v oviro ali izlet s ceste. Pravijo jim vikend nesreče, tudi disko nesreče, saj se večina tovrstnih nesreč, v katero so vpleteni mladi, zgodi na poti na, ali z zabave, Praviloma so ponesrečeni mladi moški, v vozilu pa je po navadi več mladih.

Prometna nesreča V kritičnem stanju Slovenija Huda prometna nesreča mladeničev na Zaloški cesti v Ljubljani

Novembra več kot 300 voznikov ostalo brez izpita

Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi pravi, da mesec november ni bil razveseljiv. Okoli martinovega so opitim voznikom odvzeli več kot 300 vozniških dovoljenj. "Tudi mi včasih koga peljemo domov, nekatere prostovoljno, nekatere manj,“ pravi in dodaja, da se tudi policisti zgražajo, ker toliko voznikov opitih sede za volan. "Čeprav smo napovedali, da bomo imeli kontrole, smo odvzeli več kot 300 vozniških dovoljenj. Samo ugibamo lahko, koliko teh voznikov bi povzročilo nesrečo, če jih ne bi odstranil s ceste. Seveda se prepogosto grdo gledamo, ampak je manjše zlo, da voznika odstranimo s ceste.“

Komentarjev 7
  • Snežinko 17:31 30.november 2017.

    Prvo, kar se je treba vprašati je: kakšno mladino imamo, da je prepričana, da je sramota, če na zabavi NE piješ alkohola in če se ga ne naliješ do nezavesti? Drugo: mladoletnik pod 18 leti prvič: nima kaj piti alkohola, ...prikaži več ter drugič: nima kaj iskati sredi noči zunaj!

  • Jana Bejba 21:30 29.november 2017.

    Zlatko - Vožnja me sprošča: https://www.youtube.com/watch?v=5I7nsWrPSqI

  • Avatar gujdek
    gujdek 19:16 29.november 2017.

    Kje pa piše, da je smrkavcem treba piti alkohol? Prav nič se mi ne smilijo tisti, ki so se zaradi pijanosti pošebičili. Kaki cerebralci ipd. je seveda druga zgodba.