Avto
471 ogledov

Prometna policija kupila napravo za 90 tisoč evrov

Policija in nova vozila Andrej Leban
Ljubljanski policisti so kupili poseben skener, za katerega so odšteli 90.000 evrov in pomeni korak naprej v digitalizaciji dela prometne policije. Po zagotovilih policije bo naprava, ki jo do zdaj pri nas še ni bilo, omogočila bolj strokovne in natančne ter hitrejše postopke pri obravnavi prometnih nesreč.

"Policisti bodo s pomočjo skenerja opravili natančen izris in fotografiranje kraja prometne nesreče z vsemi sledovi in meritvami," so pojasnili na Generalni policijski upravi. Nova naprava, natančneje gre za terestični 3D laserski skener, bo po njihovem prepričanju pripomogla k do neke mere avtomatiziranemu postopku ogleda prometne nesreče, delo policistov pa bo zato lažje, natančnejše in učinkovitejše.

Ogled kraja prometnih nesreč bo s skenerjem hitrejši, saj bo za izdelavo enega posnetka "povprečne" prometne nesreče potrebnih le dve do tri minute, predvidoma pa naj bi za celoten ogled potrebovali okoli štiri do pet posnetkov. Pri množičnih oz. kompleksnejših prometnih nesrečah, kjer je udeleženih več vozil, se bo njihovo število povečalo, čas ogleda pa podaljšal.

Zaradi nove naprave krajši prometni zastoji

Na policiji so prepričani, da bodo zaradi hitrejšega ogleda krajši tudi prometni zastoji, saj bodo posledice prometne nesreče lahko prej odstranjene, promet pa se bo hitreje sprostil. Kraj prometne nesreče se bo sicer lahko s pomočjo posnetkov skeniranja pregledoval tudi kasneje v postopku izdelave dokumentacije o ogledu, če bo to potrebno.

Ker trenutno ogled prometne nesreče poteka s fotografiranjem, ročnimi meritvami in skicami, so na policiji poudarili, da se bo z novo posodobitvijo delo prometne policije še bolj digitaliziralo, tovrsten način dela pa se spogleduje s sodobnejšimi postopki v nekaterih zahodnih policijah.

Komentarjev 4
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:30 07.januar 2017.

    "... tožilec oz. ta ki je pooblaščen za nesreče..." Temu možaku se strokovno reče Preiskovalec prometnih nesreč. :)

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 14:46 07.januar 2017.

    policist ne more in ne zna ,zato zaprejo cesto da se dokazi ne uničijo dokler ne pride tožilec oz. ta ki je pooblaščen za nesreče potem so še reševaci gasilci in avtovleka ,pa se še zment ne znajo pa je to to

  • Božidar Dinič 12:28 07.januar 2017.

    pomankanje orientacije recimo franke