Zdravje > Otrok
821 ogledov

Družina in prehranjevanje: Starši, tudi tako lahko zaščitite svoje otroke

Dijaki Boštjan Tacol
Objavili so študijo ob kateri se velja zamisliti.

Najstniki,  ki se prehranjujejo skupaj s starši, imajo bistveno manj prehranjevalnih motenj, sporoča ameriška profesorica Barbara Fiese, strokovnjakinja s področja odnosov in razvoja družin.

najstnik Najstniki Slovenija To je nova duševna bolezen pri najstnikih

Glede na to, da so v današnjih časih skupni družinski obroki vse redkejši, profesorica preobremenjene in prezaposlene starše poziva naj se zamislijo nad tem in si najdejo čas: "Starši pogosto verjamejo, da si najstniki ne želijo družbe svojih staršev, da so preveč zaposleni za uživanje rednih obrokov. Da bi se družina sedemkrat na teden zbrala okoli mize, je verjetno nemogoče, lahko pa starši načrtujejo vsaj tri družinske obroke na teden. Že s tem bodo naredili veliko in zaščitili zdravje svojih najstnikov,"  je opozorila znanstvenica. 

Jedilna miza odlična priložnost za pogovor

Profesorica je pregledala 17 študij o prehrani in prehranjevalnih navadah, v katerih je zajeto več kot 200 tisoč najstnikov in otrok. "Ena od najpomembnejših ugotovitev je ta, da pri najstnikih, ki pojedo vsaj pet obrokov na teden v krogu svoje družine, obstaja 35 odstotkov manjša verjetnost za razvoj prehranjevalnih motenj." navaja časopis Mental health

Vsem ljudem z motnjami hranjenja je skupna nizka samopodoba. Bulimija Zdravje Zaradi bruhanja tudi smrt

Čas je, da izklopite televizijo in tudi tako poskrbite za pravo družinsko vzdušje. Sicer ja lahko jedilna miza odličen kraj za pogovor z odraščajočim otrokom, za odpiranje vprašanj in pogovorov o težavah, s katerimi se spopadajo otroci v teh občutljivih letih, ki še kako vplivajo na njihovo življenje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.