Zdravje > Aktualno
105 ogledov

Debelost in duševne stiske

otrok Shutterstock
Bralko skrbi za hčerko, ki ima prekomerno težo. Strokovnjakinja jo opozarja, da je obremenjevanje otroka lahko škodljivo.

Imam hčerkici stari 12 in 13 let. Starejša ima lepo postavo, mlajša je predebela, pa imata isto vzgojo, isto hrano. Mlajša ne mara kaj preveč zelenjave in poje več drugega. Zdi se mi še premlada, da bi jo obremenjevala s postavo, a mislim, da to ni zdravo. Kaj svetujete?

Odgovarja socialna delavka iz Svetovalnice za motnje hranjenja Introspekta, Aleksandra Rožman.

Otroka obremenjevati s postavo brez vednosti, kaj se z njim dogaja na čustvenem področju, je lahko škodljivo. Važno je, kako se počuti vaša hčerka. Potrebno ji je dati možnost, da spregovori, če jo kaj muči. Če vam to ne uspeva oziroma imate občutek, da ne morete priti do nje, vi ste pa še vedno zaskrbljeni, je smiselno da se osebno posvetujete s strokovnjakom. Tako lahko raziščemo situacijo. Če ugotovimo, da vaša hčerka razvija škodljiv način hranjenja zaradi duševne stiske, kar povzroča prekomerno telesno težo, je potrebno ukrepati. Pogostokrat lahko v takšnih primerih otroku pomagamo posredno, preko odnosa s staršem. V ta namen imamo v Svetovalnici za motnje hranjenja Introspekta programe posvetovanj za starše, ki jim pomagajo prepoznavati in preprečevati otrokove težave v nastajanju.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.