Stres vpliva na razvoj raka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Avstralski znanstveniki ugotovili, da stres še kako pospeši razvoj rakavih celic.
Oglej si celoten članek

"Ključna ugotovitev do katere smo prišli je, da lahko stres močno pospeši širjenje raka," je povedala biologinja Erica Sloan z Inštututa za farmacevtske znanosti "Monash" v Avstraliji. 

Skupina znanstvenikov je testirala laboratorijske miši oziroma spremljala, kako signali stresa vplivajo na širjenje njihovih rakavih celic. Zanimalo jih je tudi, kako se te živali odzivajo na zdravljenje.

Rezultati so pokazali, da se je bolezen pri miših, ki so bile izpostavljene stresu, šestkrat hitreje razvila, kar je še kako pomembna ugotovitev za onkologe, ki zdravijo rakave bolnike. Foto: Žurnal24 rak

Kot je pojasnila Sloanova za Daily Mail Avstralija, se je namreč skupina znanstvenikov, katere članica je, sedaj osredotočila še na testiranja zdravila propanol; to se sicer uporablja za zdravljenje visokega tlaka in lajšanje migrene. 

Ugotoviti želijo ali lahko omenjeno zdravilo ublaži simptome stresa, ki so mu bile izpostavljene te laboratorijske miši: "Rak je zelo stresna bolezen, ki se ji ni mogoče izogniti. Bistvo je, da je bolnik z njim seznanjen, pa tudi obravnavati in zdraviti ga je treba na ustrezen način," je ob tem poudarila biologinja in farmacevtka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.