Zdravje > Aktualno
254 ogledov

Stres vpliva na razvoj raka

Rakave celice Profimedias
Avstralski znanstveniki ugotovili, da stres še kako pospeši razvoj rakavih celic.

"Ključna ugotovitev do katere smo prišli je, da lahko stres močno pospeši širjenje raka," je povedala biologinja Erica Sloan z Inštututa za farmacevtske znanosti "Monash" v Avstraliji. 

Skupina znanstvenikov je testirala laboratorijske miši oziroma spremljala, kako signali stresa vplivajo na širjenje njihovih rakavih celic. Zanimalo jih je tudi, kako se te živali odzivajo na zdravljenje.

Rezultati so pokazali, da se je bolezen pri miših, ki so bile izpostavljene stresu, šestkrat hitreje razvila, kar je še kako pomembna ugotovitev za onkologe, ki zdravijo rakave bolnike.

rak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot je pojasnila Sloanova za Daily Mail Avstralija, se je namreč skupina znanstvenikov, katere članica je, sedaj osredotočila še na testiranja zdravila propanol; to se sicer uporablja za zdravljenje visokega tlaka in lajšanje migrene. 

Ugotoviti želijo ali lahko omenjeno zdravilo ublaži simptome stresa, ki so mu bile izpostavljene te laboratorijske miši: "Rak je zelo stresna bolezen, ki se ji ni mogoče izogniti. Bistvo je, da je bolnik z njim seznanjen, pa tudi obravnavati in zdraviti ga je treba na ustrezen način," je ob tem poudarila biologinja in farmacevtka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.