Štrukelj: Prihajajo nova cepiva in zdravila

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ljudje nismo statistika, a na osnovi številk lahko preverimo varnost cepiva oziroma zdravila, je poudaril Štrukelj.
Oglej si celoten članek

V EU prihajajo nova cepiva, med njimi cepiva proizvajalcev Novavax (ta odobritev Evropske agencija za zdravila pričakuje v novembru) in Sinopharm - slednje deluje na tehnologiji, kot jo že poznamo pri klasičnih cepivih, je na novinarski konferenci vlade povedal Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Poleg tega pa bo EMA najbrž kmalu odobrila tudi zdravila, ki delujejo specifično proti covidu-19. 

Stranski učinki po cepivih so po njegovih besedah redki, vsa razpoložljiva cepiva so varna in učinkovita.

Vektorska cepiva zelo redko povzročijo krvne strdke v možganih, cepiva na bazi mRNA pa zelo redko miokarditis in perikarditis. "Ta zelo redek neželeni zaplet se pojavlja predvsem pri mladih moških, zato sta se agenciji Švedske in Danske odločili, da bodo Moderno umaknili in dali prednost uporabe ostalim cepivom," je povedal Štrukelj.

O tem, katera cepiva bodo uporabljali za posamezno starostno kategorijo, odločajo države vsaka zase. Tako denimo Danska ne uporablja cepiva Janssen, ZDA pa denimo ne AstraZenece. "Odločitev je posledica milijonov in milijonov cepljenih, na osnovi tega lahko naredimo statistiko. Ljudje nismo statistika, a na osnovi številk lahko preverimo varnost cepiva oziroma zdravila," je poudaril.

Kot je pojasnil, v Angliji zaradi aspirina in ostalih protivnetnih zdravil letno dokazano umre tri tisoč posameznikov. Na drugi strani pa z uporabo teh zdravil rešijo več sto tisoč posameznikov. Vse je torej odvisno, tako Štrukelj, od tehtanja med tveganjem in koristjo.  

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 20:43 8. Oktober 2021.

    Prej bodo za 'cepljenje' najeli Marsovce kot dovolili Ivermectin, ki dokazano učinkovito preprečuje razmnoževanje virusa. Ampak doklef fizer na objavi …

  • 22:11 7. Oktober 2021.

    Odlično. Še več nepoznanih cepiv, za katere nimajo pojma kakšni bodo stranski učinki.

  • 21:14 7. Oktober 2021.

    saj pravim, star sem in že pozabljam, pa bi še tole sedaj vas vprašal. vsak dan je okuženih toliko in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.