Študija: Če bi upoštevali ta simptom, bi odkrili več okuženih otrok

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Covid-19: Pri okuženih otrocih izstopa en simptom.
Oglej si celoten članek

"Driska, bruhanje in krči v trebuhu, so pri otrocih pomemben znak okužbe s koronavirusom," opozarjajo raziskovalci z univerze Queen's v Belfastu, ki menijo, da je treba omenjene težave dodati na seznam pogostih simptomov koronavirusa. Trenutno so v Združenem kraljestvu kot simptomi uradno navedeni le vročina, kašelj in izguba vonja ali okusa.

Raziskovalci so analizirali vzorce krvi skoraj 1000 otrok, da bi ugotovili, ali so pred kratkim imeli koronavirus. Rezultati, objavljeni  na spletni strani medRxiv, kažejo, da so pri približno sedmih odstotkih otrok odkrili protitelesa po prvem valu epidemije, kar nakazuje, da so že bili okuženi z novim koronavirusom. Več kot polovica otrok, ki je prebolela okužbo, pa ni kazala nobenih simptomov. 

Raziskava je nakazala najbolj značilne simptome okužbe pri otrocih, to pa so prebavne težave, kot sta driska in bruhanje, ki sta pri njih veliko bolj pogosta kot kašelj ali izguba vonja in okusa. 

Polovica pozitivnih otrok je imela simptome, najpogosteje vročino, ki jo je imelo 21 od 68 otrok s pozitivnimi rezultati na protitelesa. Kašelj je bil tudi pogost, vendar manj specifičen, in otroci, ki bili negativni, so o tem poročali enako kot pozitivni.

Foto: Profimedia Bolan otrok Gastrointestinalni simptomi, kot so driska, bruhanje in krči v trebuhu, so se pojavili pri 13 od 68 otrok, ki so bili pozitivni na protitelesa, zato bi jih bilo pomembno povezati z okužbo s koronavirusom, opozarjajo britanski raziskovalci. "Ugotovili smo, da sta driska in bruhanje simptoma, o katerih poročajo nekateri otroci, zato bi bilo vredno razmisliti o njihovi vključitvi na seznam znanih simptomov," je za BBC povedal vodilni avtor študije Tom Waterfield.

Izguba vonja ali okusa je bila manj pogosta, o njej je poročalo le šest otrok s protitelesi. Noben otrok v študiji ni bil hudo bolan in tudi ni potreboval hospitalizacije. "Vemo, da na srečo večina otrok, ki se okužijo s koronavirusom, ne bo hudo bolnih, vendar še vedno ne vemo, koliko otrok ga lahko širi," je povedal vodilni raziskovalec študije Tom Waterfield.

Študija sicer dokazuje, da je približno polovica otrok brez simptomov, ko so okuženi s SARS-CoV-2, in da s trenutno strategijo testiranja v Združenem kraljestvu ne bodo mogli diagnosticirati večine otrok. O simptomih v želodcu in črevesju je poročalo 13 od otrok, 21 o vročini. Za primerjavo, le šest otrok izgubilo vonj ali okus, kar je v Veliki Britaniji uradni simptom. Britanska zdravstvena služba je deležna kritik zaradi preozke definicijo virusa, navaja BBC. 

Raziskave kažejo, da predvsem nekoliko večji otroci in najstniki bistveno pogosteje širijo okužbo s koronavirusom, kot so to opisovali doslej, je na začetku šolskega leta opozorila  Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike. Ker bo v šolah več stikov med otroki, je možno, da bodo ti postali primarni vir okužbe v družini, zato je pozvala k spoštovanju priporočil v šolah. 

Covid-19 Logarjeva opozorila, tudi otroci lahko zbolijo in imajo hude posledice

Pri otrocih po njenih navedbah velja, da manjši, kot so, manj je klinična slika specifična. Če odrasli bolniki najpogosteje navajajo glavobol, suh kašelj in vročino, so pri otrocih ti znaki pogosto odsotni, lahko gre samo za vročino, lahko se pojavijo nespecifičnznaki, pogosteje so prisotne prebavne težave, je opozorila naša strokovnjakinja. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:17 5. September 2020.

    Še najnovejša študija NIJZ je pokazala da imajo COVIT 19 itd že oni ki se ne bojo nikoli rodili in …

  • 12:36 5. September 2020.

    "Driska, bruhanje in krči v trebuhu,to je že od vedno pri otrocih,takrat ostane otrok doma in vse doktor pove kaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.