Zdravje > Aktualno
2021 ogledov

Logarjeva opozorila, tudi otroci lahko zbolijo in imajo hude posledice

Print Screen
"Zadnje študije kažejo na to, da predvsem večji otroci in najstniki bistveno pogosteje širijo virus, kot smo to sprva mislili," je dejala Mateja Logar z Infekcijske klinike. "Držite se priporočil, povejte otroku, za kaj gre. Inteligenca je opredeljena kot prilagajanje na nove razmere," je še povedala infektologinja.

V ponedeljek je bilo po 1415 opravljenih testiranjih potrjenih 41 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 25 bolnikov  s covidom-19, dva potrebujeta zdravljenje na intenzivni negi, kar je eden manj kot dan prej.

Covid-19, testiranje Covid-19 Zdravje Novi podatki: Število okuženih znova poskočilo

"Po do zdaj pred eno uro zbranih podatkih je uvoženih pet primerov, in sicer po eden iz Hrvaške, Rusije, Avstrije in dva iz BiH-a. Večina (16) jih je lokalnih prenosov, 13 jih je neznanega izvora, še 7 primerov je še v epidemiološkem poizvedovanju," je na redni novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. "Tudi današnji podatki kažejo, da smo uspešno zajezili uvoz iz tujine, veliko novih okužb so prispevali posamezniki, ki so do sedaj bilo v karanterni," je poudaril ob tem. 

prvi dan šole Covid-19 Slovenija Maske v šoli da ali ne? Tako je pri nas in tako v tujini!

Mateja Logar z Infekcijske klinike v Ljubljani je spregovorila o izzivih, ki jih prinaša začetek šolskega leta. Po njenem se bo treba prilagoditi, saj zbolevajo tudi najmanjši. "Otroci v času pomladnih mesecev, niso predstavljali večjega izvora okužbe, zdaj podatki kažejo na nekoliko drugačno sliko. To je verjetno posledica hitrega zapiranja šol in drugih izobraževalnih ustanov, o čemer pričajo tudi podatki iz drugih držav, kjer so uvedli podobne ukrepe. Ob odpravljanju teh ukrepov pa študije zdaj ugotavljajo, da tudi otroci redno zbolevajo za virusom, seveda z nekoliko drugačno klinično sliko," je dodala infektologinja.

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Manjši kot so otroci, manj specifična je klinična slika virusa in težje jo je prepoznati. "Zadnje študije kažejo na to, da predvsem večji otroci in najstniki bistveno pogosteje širijo virus, kot smo to sprva mislili. Še vedno velja, da večina otrok preboleva bolezen v lažjih oblikah, z redko potrebno hospitalizacijo, a zavedati se moramo, da otroci virus lahko še vedno prenesejo na druge družinske člane," je opozorila Logarjeva. "Majhni otroci kažejo veliko breme v izločkih dihal, čeprav še ne vemo, kako je s prenosi. Večina otrok bolezen preboleva v lažji obliki, zavedati se moramo, da otrok prenaša okužbe, čeprav ima lažje znake."

V večini raziskav otrok ni izvor okužb, kar pomeni, da se je nalezel o nekoga drugega, je še dodala Logarjeva. "Ker se začenja šola, lahko otrok postane vir okužbe v gospodinjstvu, zato so ukrepi tako pomembni. Zato maske, distanca med otroki in umivanje rok. Zavedati se moramo, da so to zaprte skupnosti, otroci so v zaprtem prostoru. Pomembno je to, da starši pošiljajo v šolo zdrave otroke, vsi skupaj pa upoštevamo napotke NIJZ-ja "

Mateja Logar: "Inteligenca je opredeljena kot prilagajanje na nove razmere."

"Držite se priporočil, povejte otroku, za kaj gre. Nenazadnje je inteligenca opredeljena kot prilagajanje na nove razmere. Ne gre samo za to, da sem jaz tukaj, s svojimi pravicami, temveč gre za celotno družbo. Sicer lahko otrok okužbo prinese na starše, ali stare starše, ki so veliko bolj občutljivi. Zato poudarjam, tudi otroci lahko zbolijo, ko so že preboleli, lahko tudi pri njih pride do velikih posledic, do Kawasakijevega sindroma - ti otroci imajo lahko kasneje velike težave s srcem in žilami," je dodala. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 16
  • Avatar Leon
    Leon 08:59 02.september 2020.

    Covid 19 je povečal število mrtvih in kandidatov za odhod v nebesa predvsem zaradi odpovedi preiskav in nenujnih pregledov ,kjer bi ugotovili bolezen za katerim jih bo v 6 mesecih nekaj umrlo .Ti bodo kolateralna škoda Covid19.

  • Avatar Leon
    Leon 08:53 02.september 2020.

    A politikov se virus ne prime ? Na Bledu so hodili kot ovce brez mask .....nihče ni zbolel . Morda so cepljeni zoper virus ? Ali pa smo mi cepljeni butalci ,ki vsemu verjamemo ?

  • Janez 15:15 01.september 2020.

    Ni mi jasno zakaj je vlada preklicala epidemijo, če pa smo na istem kakor smo bili? In zakaj z temi ukrepi ne moremo zatreti virusa?? Kaj se virus potuhne in potem po določenem času udari? Kaj je tisti, ki je ...prikaži več okužen in ga je prebolel ali je samo prenašalec še vedbno kužen ko mine določen čas.?? Dajte nalijte nam čistega vina!!Al pa povejte, da ne veste!

Sorodne novice