Svetlobne pikice, ko si manemo oko

Foto: Profimedia - fotografija je simbolična Oči
Te svetlobne pike se imenujejo fosfeni. Gre za prevaro, ki nam jo zagode mrežnica.
Oglej si celoten članek

Te pikice vidijo pogosto tudi osebe, ki imajo migreno ali tisti, ki zelo močno kihajo.

Svetlobne pike vidimo pogosto, ko smo utrujeni in si pomanemo oči. V tem primeru gre za mehanski pritisk na oko. Tako fotoreceptorji v mrežnici pošljejo v možgane signal, ki je podoben tistemu, ki bi ga sprožil svetlobni dražljaj. V resnici gre le za igro med mrežnico in možgani, možgani namreč zaznajo svetlobo, ki je v resnici ni.

Neverjetno Uau, na vaše možgane tako vpliva že en tečaj plesa

Fosfeni se lahko pojavijo tudi pri kašljanju, kihanju ali ob visokem krvnem tlaku, razlog je v teh primerih vedno krvni tlak. Lahko se pojavijo tudi ob migreni, morda iz razlogov povezanih z električno dejavnostjo možganov. Pojavijo se lahko tudi ob uporabi nekaterih drog.

Najnovejša raziskava Pazljivo s sladkorjem: Tako vpliva na naše možgane

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.