Ta hrana bo varovala vaše ledvice

Foto: Shutterstock smoothie, napitek, zelenjava
S takšnim načinom prehranjevanja za 42 odstotkov zmanjšate možnosti, da bi poškodovali delovanje ledvic.
Oglej si celoten članek

Sredozemska hrana varuje ledvice in bolezni povezane z njimi, so ugotovili znanstveniki na kolumbijski Univerzi za medicino. Tisti, ki se ves čas prehranjujejo pa načelih mediteranske kuhinje, za kar petdeset odstotkov zmanjšajo možnosti za nastanek kronične bolezni ledvic, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. S takšnim načinom prehranjevanja za 42 odstotkov zmanjšajo tudi možnosti, da bi poškodovali samo delovanje ledvic.

Ne obstaja samo eno čarobno živilo 

Raziskavo so opravili na 900 ljudeh, ki so jim sledili sedem let. Raziskave so se lotili zaradi prave epidemije bolezni ledvic, ki pestijo okoli dvajset milijonov Američanov. “Upoštevanje sredozemske prehrane pomeni redno uživanje sadja, zelenjave, rib, stročnic in nenasičenih maščobnih kislin. Poleg tega se pri sredozemskem načinu prehranjevanja izogibamo mesu, konzervirani hrani, že pripravljenim industrijskim jedem, sladkarijam in hitri hrani,” opisujejo raziskovalci.

Dodajajo, da ni le enega čarobnega živila, ki bi rešilo vse težave in zmanjšalo negativne posledice uživanja nezdrave hrane. “Potrebna je le večja disciplina pri izbiri hrane, ki jo postavimo na mizo in pri izbiri hrane, ki jo jemo v službi oziroma proč od doma,” opozarjajo. Svetujejo, da iz jedilnika izbrišemo sladkarije oziroma jih uživamo le ob posebnih priložnostih. 

Ga imate doma? Za mnoge najbolj zdrava hrana na svetu: To odkriva slovenska študija

Magazin To je jesenska "super hrana" številka ena

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.