Zdravje > Prehrana
1923 ogledov

Za mnoge najbolj zdrava hrana na svetu: To odkriva slovenska študija

Čili Facebook
Tujim študijam, ki so dokazale ugodne vplive čilija in njegove glavne sestavine, kapsaicina na številne biološke procese, se pridružuje še slovenska.

Dobro poznana zdravilna snov v čiliju kapsaicin, ki mu daj pekoč okus. Za sestavino je že nekaj let znano, da je zdravilna, v študiji  objavljeni v reviji Cancer Research so na primer odkrili, da kapsaicin povsem brez stranskih učinkov uničuje rakave celice najpogostejšega moškega raka – raka prostate, za katerim v Sloveniji letno zboli 1.500 moških. 

bolnišnica dvigalo Kako je to mogoče? Zdravje S katetrom čakajo tudi po leto dni in to na povsem rutinski poseg

Deluje na rakave celice

Pozneje so odkrili, kako kapsaicin deluje nanje. Študija indijskega inštituta za tehnologijo je pokazala, da se veže na membrano rakavih celic – zaščitno ovojnico, ki varuje rakave celice – in jo dobesedno raztrga, zaradi česar rakave celice odmrejo. Odkritja so obetavna zaradi razvoja novih zdravih.

Študija, ki je prva uspela dokazati, da kapsaicin uničuje rakave celice prostate, je bila izvedena na miših, ki so bile genesko spremenjene tako, da so imele človeškega raka prostate. Kapsaicin je uspel uničiti 80 odstotkov njihovih rakavih celic brez stranskih učinkov. A če bi skušali najti primerno dozo kapsaicina za človeka, bi morali na dan pojesti ogromno količino čilija. Prav zato strokovnjaki na podlagi svojih odkritij želijo razviti nova zdravila, ki bi bila uspešna pri zdravljenju raka prostate.

Slovenska študija: Zmerno uživanje čilija lahko izboljša nivo sladkorja in holesterola v krvi

Tujim študijam, ki so dokazale ugodne vplive čilija in njegove glavne sestavine, kapsaicina na številne biološke procese, se pridružuje še slovenska. Raziskovalci  Univerze na Primorskem so tako ugotovili, da zmerno uživanje čilija lahko izboljša nivo sladkorja in holesterola v krvi.

čili z govedino Zdravje Kdo poje najbolj pekoč čili

Primorski raziskovalici so v klinični študiji  preizkusili učinek treh čili omak z različno vsebnostjo kapsaicina na širok spekter biokemičnih markerjev v krvnem serumu tridesetih zdravih prostovoljcih.

Območje z nizko uporabo čilija

Z raziskavo, ki jo povzrema portal prehrana. si so se naši raziskovalci osredotočili na območje, kjer je dnevna uporaba čilija nizka, na Slovenijo torej. V vročih deželah, tudi na Tajskem, v Indiji in še kje ga namreč pojedo veliko več in sicer zato, da jim ni vroče. 

Naši raziskovalci so ugotovili, da ima zmerno uživanje 4,4 mg kapsaicina na dan ugodne vplive na zdravje, kot so znižana raven glukoze, LDL holesterola in C-reaktivnega proteina. V nasprotju se je ob uživanju večjih količin kapsaicina (16,7 mg na dan), ta učinek izničil. Vrednosti biokemijskih markerjev so se vrnile na prvotni nivo en teden po prenehanju uživanja čili omak. "Zato raziskovalci priporočajo redno uživanje zmernih količin izdelkov s čilijem, ne morejo pa izključiti možnosti razvoja tolerance na izdelek", raziskavo povzema portal.

Zožitev arterij Zdravje Čili: Po zaužitju popularne zelenjave so ga odpeljali na urgenco

Ste vedeli?

Čili spodbuja tudi hujšanje, saj povečuje termogenezo - ustvarja toploto v telesu. Postopek termogeneze zahteva porabo dodatnih kalorij, kar povzroči izgubo maščob.

Preprečevanje razjed na želodcu: Veliko časa je veljalo prepričanje, da kapsaicin, snov, ki daje čiliju močan pekoč okus, škoduje želodcu, Vendar temu ni tako.  Raziskave so pokazale, da temu ni tako in da zmerno uživanje čilija spodbuja obnavljanje želodčne sluznice.

Nedvomno pa je dokazano, da redno uživanje čilija znižuje holesterol, spodbuja delovanje srca in ožilja, povečuje prekrvavljenost, razbija krvne strdke in pomaga pri nižanju ravni krvnega sladkorja.

Francoski zdravniki so že sredi 19. stoletja med drugim ugotovili, da uživanje čilija pomaga pri težavah s hemoroidi.

Moč čilija merimo v skovilih, Američan Wilbur L. Scoville je namreč pred več kot sto leti z redčenjem čilijevega izvlečka v sladkem sirupu poskušal najti razmerje, ko kapsaicin izgubi svojo ostrino. Nepekoča paprika doseže nič skovilov, čisti kapsaicin pa 16 milijonov.

Najmanj pekoči čiliji dosegajo 100–500 skovilov, najostrejši pa tudi več kot milijon.

Kapsaicin služi čilijem za obrambo pred insekti, ptičev pa sploh ne moti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.