Takšne posledice ima prepoved pretepanja otrok

Foto: Profimedia Nasilje v šoli
V obsežni raziskavi so ugotavljali, kakšne spremembe je prinesla prepoved fizičnega kaznovanja otrok ....
Oglej si celoten članek

Države, ki so prepovedale fizično kaznovanje otrok, imajo za 70 odstotkov manj nasilja med mladimi, kaže nova globalne študija opravljena v 88-ih državah.

Raziskovalci so preučili toliko držav, da ugotovijo, ali obstaja povezava med nasiljem med mladimi in uporabo fizičnega nasilja s strani skrbnikov.

Ekipa strokovnjakov iz univerze McGill v Kanadi je odkrila, da so države s popolno prepovedjo fizičnega kaznovanja otrok v domačem okolju, imele za 69 odstotkov manj nasilja med mladimi kot države, kjer te prepovedi ni bilo. 

Dvoletnik Dvoletnik: Oče ga je tako tepel, da ni mogel več jokati

Pri dečkih se je fizično nasilje med mladimi zmanjšalo za dve trtjini, pri deklicah pa za 40 odstotkov. 

Raziskovalci so pri tem ocenili, da uporaba ponavljajočih fizičnih kazni "lahko okrepi agresivne misli, čustva in dejanja".

Strokovnjaki so v reviji BMJ Open zapisali: "Ti rezultati podpirajo hipotezo, da so družbe, ki prepovedujejo uporabo telesnega kaznovanja, manj nasilne."

Zdravje Za nogice ga je držal skozi okno tretjega nadstropja

Kako je v Sloveniji

Slovenska vlada je novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini (ZPND), s katero so posodobili normativno ureditev, da še bolj ščiti žrtve nasilja v družini, sprejela pred dvema letoma.  

Ena od novosti novele je bila, izrecna prepoved telesnega kaznovanja otrok, ki ga definira kot vsako fizično, kruto ali ponižujoče kaznovanje, oziroma vsako dejanje, namenjeno kaznovanju otrok, ki ima elemente fizičnega, psihičnega ali spolnega nasilja ali zanemarjanja kot vzgojne metode.

Odbor ZN za človekove pravice in Svet Evrope sta Slovenijo sicer pred tem dolgo opominjala na nedopustnost odsotnosti zakonske prepovedi fizičnega kaznovanja otrok.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 06:43 19. Oktober 2018.

    Neumnost članka, v analiziranem obdobju se je pojavila široka uporaba na mobitela in se namesto da bi pele pesti med …

  • 12:00 17. Oktober 2018.

    Bolje malo batih kot pa desetine samomorov in mladine ki misli da ji je vse dovoljeno.

  • Ivo
    11:15 17. Oktober 2018.

    Zdaj pa hitro še eno raziskavo narediti za koliko se je povečalo število samomorov med mladimi v teh državah? In …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.